A Nutella és a zöldhagyma esete velünk

Azt a négyosztályos is tudja, hogy az 1989-es gengszterváltás óta az áhított Nyugat ide ömleszti élelmiszeripari szemetét. Meg a szemetét is, de erről majd máskor. Évek óta lejárt szavatosságú féldisznók, olcsó, fóliázott szalámivégek, átcimkézett fagyasztott árúk a polcokon. Nem értem, miért pont most pattog fél Kelet-Közép Európa, hogy az ide hozott Nutella nem annyira selymes ízű, mint az osztrák, vagy német boltokban kapható, meg hogy az ide gyártott zacskós levesbe két gombóccal kevesebbet pottyantanak.
A szánalmasan szórakoztató, hogy a fiúk hosszú hetek óta megint vizsgálkodnak a polcok között, de úgy Isten igazából egy multit sem sikerült még lebuktatni.
Köszönöm, elvagyok a selyemtelenebb Nutellával, túlélem a mínusz három gombócot is a zacsisban.
De az életünkért, egészségünkért pirkadatig dolgozó Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vajon mikor szeletel Aradon a kis- vagy nagypiacon árult salátát, retket, zöldhagymát?
Fussunk neki még egyszer: ide kintről beöntik a szart, de az itt gyártott szarral mi van? Ki ellenőrzi, hogy a piacon árult echte hazai friss tavaszi retekben, hagymában, salátában mennyi a nitrát? A primőr cucc hatalmas biznisz, akik elsőként jelennek meg a piacon, hatalmasat kaszálnak. Nyilván, számla nélkül, de ez is másik probléma.
Ahhoz, hogy első légy, meglegyen a padlás télire, mert dolgoztál, fűtöttél stb., toccsanásig kell nyomjad a nitrátot a primőrbe. S amikor szépen meglocsolva ott virít a piacon, gyufa kérdése, mikor gyullad fel a reteknek, zöldhagymának álcázott vegyi bomba.
Nálam sokkal okosabbak mondják, hogy a zöldségek különböző mértékben szippantják be a nitrátokat. De pódiumon áll a cékla, spenót, retek, zöldhagyma és saláta.
És ki a fene ellenőrzi, hogy a „hazai” tejtermék, felvágott tényleg olyan szuper egészséges, mint ahogyan reklámozzák, és csak ezeket kell kajtatni a polcokon? Senki. Az egész ügy politika és propaganda.
A májunkon, belünkön, egészségünkön csicsonkázva.
A termesztő a fólia alatt vegyi üzemet működtet, a szétszórt nitrát mennyiségének csak a zsebe szab határt.
A fogyasztó szervezete feldolgozásra hajlamos vegyi üzem.
Hogy ki nyer? Naná, hogy a termesztő, mwert előbb-utóbb mindenki más belepusztul.

Irházi János

Kategória: Szóvágó

admin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák