Csaták sorban

A gazdaság élénkítése és a szociális problémák megoldása helyett a román kormány tovább küzd az államfő ellen.

„Traian Băsescu másfél hónapja, amióta a referendumon 7,4 millió állampolgár mondott igent a felfüggesztésére, pisztollyal a tarkóján él. A kérdés, mikor húzzák meg a ravaszt” – igazolta a kormányzó baloldali Szociálliberális Unió (USL) Băsescu-fóbiáját Eugen Nicolaescu, a szövetséges Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke. A liberálisok mellett a szociáldemokraták (PSD) és konzervatívok (PC) alkotta csoportosulás azonban láthatóan nem tanult a számukra az érvénytelenség miatt kudarccal, ráadásul nemzetközi bizalomvesztéssel, a romániai jogállamiság megkérdőjelezésével végződött felfüggesztési referendumból, mert úgy tűnik, ők akarják mielőbb meghúzni a ravaszt.

Ennek érdekében az USL már a most kezdődött őszi parlamenti ülésszakon módosítaná a népszavazási törvényt, törölné az érvényességhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazatos részvételi küszöböt. A december 9-ére kitűzött parlamenti választás előtt pedig a törvényhozásban többséget élvező USL állítólag másodszor is felfüggesztené Băsescut, majd immár sikerrel kecsegtető referendummal végérvényesen kiköltöztetné az elnöki palotából. Pedig még a július 29-ei népszavazás hullámai sem csitultak el, hisz a Velencei Bizottság küldöttsége Bukarestbe érkezik, hogy az ország alkotmányának betartását vizsgálja. Ráadásul a rossz nyelvek szerint a Băsescu kegyeit élvező Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kiélezte a belpolitikai ellentéteket, amikor bejelentette, hogy a referendumon jelentős mértékű csalások történtek a részvételi arány mesterséges föltornászásáért. De az is árnyékot vetett az USL-re, hogy az 52 napig ideiglenes államfőként regnált Crin Antonescu nyílt Băsescu-támogatással vádolta meg az USA bukaresti nagykövetét.

Az USL a bő négy hónapja megszerzett hatalom mellé tálcán kapta a kedvező gazdasági eredményeket. Az idei első hat hónapban a növekedés 0,8 százalékos volt, a második negyedévben, 2011 hasonló időszakához képest a GDP 1,2 százalékkal gyarapodott, a munkanélküliség 4,5 százalékos, az infláció 3,5 százalék, s a kényelmes parlamenti többségnek csupán a politikai nyugalmat kellene garantálnia a piacoknak, befektetőknek.

További gazdaságélénkítő programok helyett azonban a Victor Ponta vezette kormány – kielégítendő a szociáldemokratákat finanszírozó „megyei bárók” éhségét – korrupciógyanú címén tucatnyi, már beindult infrastrukturális beruházást állított le. Emellett helyi önkormányzatoknak járó, kötelező visszaosztásokat zárolt, és a finanszírozási fejetlenséget bizonyítja, hogy több megyében még „saját” polgármestereinek sem utalt pénzeket a kormány. Azt is bejelentették, hogy a 2013-as költségvetést csak két héttel az új parlament megalakulása után nyújtja be a pénzügyminiszter.

Az USL joggal rendezkedhet be a kényelmes hatalomgyakorlásra, hiszen az IMAS közvélemény-kutató intézet augusztusi felmérése szerint a koalíció népszerűsége a referendum kudarca ellenére is 50 százalék fölött maradt. Az ellenzéki Demokrata-Liberális Párt (PD-L) 17 százalékra, a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége (RMDSZ) pedig 6 százalékra számíthat, tehát szinte biztosra vehető, hogy karácsonykor ismét az USL alakíthat kormányt. Már csak az a kérdés, hogy szüksége lesz-e koalíciós partnerre.

Miközben az USL apró csatározásokba bonyolódik, az ellenzéki demokrata-liberálisok újabb cégérátfestéssel és a jobboldal összefogásával készülnek a választásokra. A kormányzásban megkopott nevek helyett az idén február 9-étől az április 27-ei megbuktatásáig a PD-L és az RMDSZ alkotta koalíciót irányító Răzvan Mihai Ungureanut tolják előre. A politikus a nyár folyamán előbb a PD-L mellé begyűjtötte a Jobbközép Civil Kezdeményezés (ICCD) ernyője alá a már csak nyomokban létező parasztpártot. Két, szintén apró politikai alakulatot, a Kereszténydemokrata Alapítványt és a frissen bejegyzett Új Köztársaság Pártot is bevitte a szárnyai alá, majd az egész „gyűjteményt” a múlt héten, a saját elnöksége alatt, Civil Erő (FC) néven hivatalosan is párttá formálta.

A románokkal ellentétben az erdélyi magyar pártok megrekedtek saját elefántcsonttornyaikban, s habár Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke javasolta az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum felmelegítését, az RMDSZ fanyalogva fogadta az ötletet. Toró szerint a helyhatósági választásokon „rátermett fiatalokra bukkantak”, s ezért is külön pártként indulnak december 9-én. De Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke is megerősítette, hogy szervezete önállóan méreti meg magát. Igaz, pártkoalíciók számára a bejutási küszöb már nem öt-, hanem nyolcszázalékos lenne, ami az optimisták szerint is elérhetetlen a magyarok számára, mert parlamenti választásokon a románok is nagyobb számban járulnak az urnák elé. Az előrejelzések szerint az EMNP számára csak álom az öt százalék, így a romániai magyarság számára a fő kérdés ismét csak az lehet, hogy a szavazatok megoszlása miatt az RMDSZ bejut-e a törvényhozásba.

 IRHÁZI JÁNOS/Arad

 HVG 37. sz. 2012.szeptember 12.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák