Arad prefektusa kipöccintette a magyarokat (is)

Ma Florentina Horgea aradi prefektus összehívta a megye 1989 utáni prefektusait, hogy kezet rázzon velük, gratuláljon és minden egyéb. Sőt, fotóik most, a román egyesülés 100 éves évfordulójának tiszteletére felkerülnek az intézmény egyik belső falára.
Florentina Horgea, ha valóban összefogó prefektus, és Arad megye minden lakosának az érdekeit képviseli, akkor meghívja az 1989 után regnáló alprefektusokat is. Hely a teremben bőven volt, hiszen mindössze kilenc ex-prefektus emberkére számíthatott, nem sorolom fel a nevüket. Az illendőség nevében illendő lett volna meghívni az alprefektusokat, még ha létszámuk nagyobb is.
Nem hívta. Szerintem csak azért, mert akkor három magyarral is kezet kellett volna rázzon: Bognár Levente (1997-200), Túsz Ferenc (2000-2001), Horváth Levente (2005-2009).
Az alprefektusok általában sokkal többet dolgoznak terepen, a megyéért stb., mint a főnökük. A főnök bent ül és koordinál, az alprefektus pedig tapossa a sarat a megyében, ha kell. Tette ezt a három magyar (is). Például, árvízkor.
Soha vissza nem térő alkalom lett volna, hogy a kormány aradi képviselője elismerje, a magyarok is tettek egy lapáttal Arad megyéhez, és nem csak Trianon után. Közben értem, hogy a kisebbségek kizárása felsőbb sugallat, hisz az elmúlt száz év a románoknak csak magukról szól. A mostani kormánynak pláne. Ki vezérel bennünket? Teleorman és Teleorwoman, akik nemzetalkotó kisebbséget még fotón sem láttak. Száz év után sem lettünk az alkotmányban nemzetalkotók.
Előjönni a francia-német modellel Romániában sosem volt trendi. A többség nem is érti a megbékélést. Mert letoj minden a megbékélést, hisz ők itt a „baroszánok”.
Aradon egyetlen hely van most, két héttel az egyesülési évforduló előtt, ahol megtapintható Európa, megtapintható a megbékélés szándéka. Kár, hogy ez édeskevés.
A Sabin Drăgoi Képzőművészeti Líceum homlokzatán egy hatalmas épületháló Bartók és Enescu képével. A szöveg: ami összeköt.
Kb. itt sarjadzik az európai szellem.
A románoknak egy évszázad is kevés volt, hogy erre rájöjjenek.

Irházi János

Kategória: Szóvágó

admin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák