Újabb év száll el Arad életéből

Azzal, hogy egy évig, a 2020-as helyhatósági választásokig Aradon ideiglenes polgármester regnál, újabb év száll el a megyeszékhely életéből. A mi életünkből.
Újabb egy évig nem történik semmi, amitől jobban éreznénk magunkat. Ez nem Călin Bibarţ sara lesz, hanem a helyzeté. A helyzet pedig, hogy az elmúlt bő hat évben, már Gheorghe Falcă polgármester vezetése alatt is állóvízzé süllyedt a város. Némi kaparászás a föld alatt, némi aszfaltozás és ennyi.
Csak néhány hiánycikket sorolok, de a végére még két tucat tétel írható: föld alatti, feletti parkoló(k), sétálóutcák a belvárosban, például, a színháztól a Városházáig, tömegközlekedés, élhető kis terek szökőkúttal padokkal, Maros-part rendezése lépcsőkkel, strand fejlesztése, műemléképületek megmentése, Hirschl-ház, új kiállítóterem, Szakszervezetek Művelődési Háza, Hegyalja-tér (Podgoria) közlekedésének rendezése az autóforgalom legalább egy irányának föld alá vitelével, tisztességes kerékpárutak, zöld út a villamosoknak. Tovább sorolják Önök.
A Nagyvárad-hasonlattól Gh. Falcă rendre rohamot kapott, habár egyszer küldöttséget is szalasztott, hogy nézzék már meg, mitől vonzóbb ott a karácsonyi vásár. Eredmény: a karácsonyi, húsvéti vásárt bevágták a parkba, a létező legalkalmatlanabb helyszínre. Más kérdés, hogy igazából nem az ünnepi vásárokkal húzott el a szomszédos város. Aki sétált Nagyváradon, tudja. Aki nem, javaslom, próbálja ki.
Egyszer azt mondta nekem valaki, tudod mi a probléma nálatok? Hogy a ti polgármesteretek idejének 80%-át politikával tölti és 20%-ot szán helyi közigazgatásra, miközben Nagyvárad polgármesterénél, Bolojannal ez pont fordítva történik.
Sajnos az elmúlt években Arad uniós pályázati lehetőségek mellett siklott el. Nagyváradhoz képest nyilván, de felhozhatnám ilyen alapon Temesvárt (hajózás a Begán) vagy Gyulafehérvárt, Dévát is, amelyek sokkal több pénzt húztak le azért, hogy élhetőbb várost teremtsenek.
Most megint eltelik egy év adogatással a városfejlesztési kapu előtt, biztos vagyok benne, hogy Bibarţ nem fog sok millió eurós projektekbe vágni. Egy: nehogy belesüljön, és a 2020-as helyhatósági előtt visszahúzza pártját (PNL). Kettő: mi a túrónak pörögjön, egyelőre nem ő a liberálisok deklarált polgármester-jelöltje. Megjegyzem, amúgy szimpatikus, rendes embernek mutatkozik, nem is való polgármesternek. Persze, lehet hogy a most kirakatba tolt és beharangozott Sergiu Bîlcea megyei alelnök sem lesz jelölt.
Szerintem választásokra kész lesz az UTA-stadion, megérkezik néhány új villamos, miközben már rég újítani kellene legalább a mikelakai, mosóczi vonalakat. Talán felavatnak egy-két emeletes parkolót a kerületekben, néhány játszóteret.
Lepereg az év, hamarosan kiderül, hogy Gh. Falcănak sikerült-e szakítania Araddal, vagy még rajta a szeme a székházba betévelygő szúnyogon is.
Aki éli, élné a várost, annak duplán számít a következő egy esztendő. Aki csak feléli, annak esőcsepp a homlokán.

Irházi János

Kategória: Szóvágó

admin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák