Az elkerülhető baleset és a megyei elnök sleppje

Súlyos baleset történt kedden Székudvar és Sikló között: egy kék Dacia Duster fának ütközött, felborult. A hír a baleseti tudósítások közé szürkül, ha a gépkocsi nem a megyei tanácsé, nem Bogdan Faur, a megyei elnök személyi tanácsosa, Arad alpolgármesterének fia vezeti, és mellette nem Decebal Fordon liberális városi tanácsos ül.

Pedig a baleset meg sem történik, amennyiben Iustin Cionca megyei elnök nem kísérteti magát falusi esküvőt megszégyenítő méretű sleppel Kisjenőbe, hogy aláírjon egy ötkilométeres út építésére vonatkozó kivitelezési szerződést. A Székudvart Nadabbal összekötő út természetesen fontos Kisjenőnek, de hát nem akkora durranás, hogy az elnök magával cipelje mindkét alelnökét, két személyi tanácsosát, városi tanácsost, megyei tanácsi osztályvezetőt kolléganővel, további fontos embereket. És persze, karavánnyi autóval.

A népes társaság Kisjenőből Mácsára indult, hogy ott aláírják a Kürtös-Szentmárton közötti 8,6 kilométeres szakasz felújítási szerződését is. A díszkiséret egy része – többek között a sajtót szállító kisbusz – a hosszabbik, de jobb utat választotta: vissza Arad irányába, majd letérve Kürtös-Mácsa fele. Mások a székudvari útvonalat választották. A fának ütköző autóban ülő két fiatalember is.

Csak zárójelben, az aszfaltozási kirajzásokat ritkán hagyom ki. Nem azért, hogy onnan lélegzetelállító anyagot pötyögtessek össze, hisz normális európai államban egy megyei elnök az ilyeneket aláírja hivatali irodájában. Sok román kollégával csak azért megyünk, hogy kilépjünk a városból, találkozzunk, kibeszéljünk (=pletykáljunk), hisz későbbb ezekről használható infók pattogzanak le.

Visszatérve a sajnálatos eseményre, a keddi baleset akkor is elkerülhető lett volna, amennyiben a megyei tanács vezetőjének végtelen, és a hónapok teltével rétesként nyúló sleppje, bárhova a megyébe mindig busszal cancukázik ki.

Persze az sem árt, ha az elnök kísérgetése helyett speciel dolgoznak a közért közpénzből, és akkor a busz is megspórolható.

Ám látva Iustin Cionca udvartartási stílusát, ilyen csapatos, hangulatos buszozás még az elnök rémálmában sem bukkanhat elő. Pedig olcsóbb, barátságosabb. Megjegyzem, Nicolae Ioţcu megyei elnök idejében is gyakran rajzottunk ki, ám az ő sleppje zászlóaljakkal volt karcsúbb.

A megyei tanács jelen állapotok szerinti hétköznapjait tekintve a fő kérdés, mit keresett Kisjenőben az elnök mellett a két alelnök és két személyi tanácsosa? Akik közül az egyik a balesetet szenvedő Duster vezetője, Bogdan Faur volt? Mit keresett ott Decebal Fordon városi tanácsos és a többiek? Bőven elegendő lett volna az elnök és aktahordozónak az egyik tanácsosa, plusz a megyei tanács fotósa-operatőre. Akinek szintén külön autó dukál, hisz derogál beülni egykori kollégái közé a médiabuszba.

A közpénzes autókoptatás és benzinégetés mellett még szánalmasabb számomra a kisjenői aláírást körítő nyelvpörgetés. Anno kommunista pártgyűléseken kevesebb nyál tapadt ülőgumóra, mint ott. Mindenki köszönte mindenkinek, gratuláltak egymásnak, a teljes megelégedettség, boldogaság rózsaszínű ködfátyla lengte be a termet, mintha legalább autópálya hidat adtak volna át a Fehér-Körös fölött. Végül videofelvételes interjúkkal zártak. Ismét megköszönve mindent mindenkinek, de főként az elnöknek. Hajszálnyi résre az ütemes tapsorkántól.

A baleset miatt a mácsai aláírás rezignáltabbra zsugorodott, ráadásul a megyei tanács sok hangyaszorgalmú építőtéglája útközben elillant, inkább hazahúztak Aradra.

Irházi János

Kategória: Szóvágó

admin

One Response to “Az elkerülhető baleset és a megyei elnök sleppje”

  • Guszti says:

    Ezert nemjaratom a Nyugatijelent ! Hianyzik belole a kritikai allasfoglalas ! Csak mese,meg mese es hirek tegnapelottrol!

    Egeszseget Irhazi ur !


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák