Szólok: a városi tanács jakuzzija hamarosan leenged

Murphy szerint (Shirley megfontolása), minél több hazugságot tud egy politikus a programjába beleilleszteni, annál nagyobb lesz követőinek tábora. Megtoldás: ha csak egy igazság véletlenül becsúszik, azonnal belebukik. Nyilván, ennek semmi köze Arad jelenlegi politikai hangyabolyához, vagy a szeptember 27-i helyhatósági választásokhoz, és csak azért volt pofám ideírni, hogy ingyen és bérmentve népszerűsítsem Murphy Törvénykönyvét.

Amelyben talán szó sem esik semmiféle jakuzziról. Csakhogy Arad megválasztott férfi tanácsosai, az eredmény előzetes tudatában kb. szeptember 28-29-én kis nacijukban, az öt hölgy kolléga pedig villantás-safe fürdőruciban becuppant a helyi képviselői élet szimbolikus velejárójába. Magyar nevén, a jakuzziba. Az izgató, masszírozó, diszkréten a testen végiggördülő buborékok azonban valamikor Mikulás után diszkréten visszakúsznak a csövekbe, a 23 személyes pancsolási edényből pedig leeresztik a vizet.

És akkor ki kell szállni, meg kell törölközni. De ami a legborzalmasabb a hirtelen megszáradtak életére: két alpolgármestert megválasztása szántja fel finomra buborékolt politikusi mivoltukat. A csendes, laza hétköznapok a lefolyóban végzik.

A jakuzzisok Aradot a fellegekbe fejlesztő programszövegekkel kampányoltak, ugye mindannyian emlékszünk, hogy csupán plakátszövegeiket végigfutva is éreztük, képesek bármikor vérmegcsapolódva dolgozni a városért, a lakosság mennybe meneteléért.

Szeptember 27. óta viszont, enyhébb kifejezést hiába kutatva, kussolnak. Az Aradmegváltó programoknak nyoma veszett, a tanácsüléseken csak városműködési muszájokat szavaznak meg. Pletykákból, kósza nyilatkozatokból sejthető a pártok összeborulási dominója, valamint a bálámszamarazók csipetcsapata. És hogy melyik párt(ok) akarnak irányítani. A két nagy, a PNL (8 mandátum) és az USR Plus (7 mandátum) nyilván úgy akarja udvartartását összetoborozni, a polgármestereket levajazni, hogy az energiafaló városfejlesztési munka közben az alattvalók fején a söröskrigliből ne löttyenjen ki a nedű. Gondolok itt természetesen egy hagyományos német néptáncra, a „bitteschöneinkriglischnell” kezdetűre.

Városrendezési, infrastrukturális megvalósításokban Arad annyira lemaradt az elmúlt közel két évtizedben a szomszédos megyeszékhelyekhez képest, hogy amennyiben a városi tanácsba jutott pártoknak valóban Arad a szívük csücske, akkor szeptember 27. után nem csüccsennek jakuzziba, amíg lefutnak a parlamenti választások, hanem összeállnak a koalíciók. Vállalják magukat, programjukat, a koalíciókat az agyonajnározott választók érdekében. Arad hátrányát tekintve már minden hét számít. Nah, erre tosznak testületileg.

Minden elszalasztott nap-hét évekkel bosszúlja majd meg magát. Természetesen, a választópolgárok hátán, hisz a politikus keljfeljancsi.

Gheorghe Falcănak köszönhetően Arad legalább másfél évtizede leállt. Ex-polgi lendületesen kezdett, de aztán számára ezerszer fontosabb volt a liberális pártot kézivezérelni, mint a városi projektek. És erre a képre szabta apparátusát is. Most EP-képviselő, de ballasztként ül a pártján, ahelyett, hogy Brüsszelben tologatná Arad ügyeit.

Nyilván, majd lesznek alpolgármesterek, de már körvonalazódik, hogy a lemaradás nyűgét kizárólag tolókocsis Barbie éli túl szeplőtlenül.

Irházi János

Kategória: Szóvágó

admin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák