Erdély megint bevörösödött

A tavalyi parlamenti választásokat követően a bevörösödés (=PSD) üvegcserepeket csicsonkázott végig a lelkemen, most azonban fordult a helyzet. És ha nem is vagyok boldog a statisztikától, de legalább simogathatom a hegeket. Mert ez olyan, mint a két színházi maszk: egyik nevet, a másik sír.
A zf.ro térképesítette a statisztikát, amelyik a romániai munkavállalási kedvről szól. Az országos átlag 24%, vagyis 100 állampolgárból ennyi dolgozik hivatalosan. Azokat a megyéket, ahol az átlag fölött dolgoznak, a lap pirossal jelölte a térképen. Nah, Erdély itt vörösödött be. Néhány példa, Bukaresten kívül, ahol két lakosból egy munkavállaló, és messze vezetnek: Temes 34,1, Kolozs 32,8, Szeben 32,2, Brassó 31,9, Arad 31,3 és sorolhatnám Beszterce-Naszód, Hunyad, Fehér, Maros, Bihar megyéket. Erdélyen kívül két megye vörös: Argeş (dícsértessék a Dacia) és Konstanca (dícsértessék a kikötő).
A többi országos átlag alatt, beleértve Hargitát és Kovásznát is, szóval ennek mezsgyéjén (is) érdemes lenne arrafele végiggondolni a katalán vagy dél-tiroli hasonlatokat, de ez másik kérdés.
Giurgiu megyében nyolc lakosból egy dolgozik, ők az alja. Hangyapurccal feljebb Teleorman, Liviu Dragnea PSD-atyaisten homokozója 15,4%-kal.
Az összes Kárpátokon túli megyét Erdély tartja el. Errefele a visszaosztás talán 30-40%, arrafele, a lusta naplopóknál akár 100% fölötti is.
Ezért truttyan nyakig Románia az EU modern kori feudalizmusában.
A PSD a voksok miatt tartja sötétségben, szociális segélyen Ó-Romániát, Moldvát.
Úgy vélem, ekkora kráter láttán a románságnak ideje lenne kettéválasztani az utakat. Mert mi ehhez sajna kevesen vagyunk, de tudnánk csápolni hozzá.

Irházi János

Kategória: Szóvágó

admin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák