Iskolai légvárpukkantásra várva

A tény, hogy az iskolai igazgatók-aligazgatók székeire kiírt versenypályázatra mindössze három Arad megyei magyar pedagógus – emelem kalapom előttük!!!! –jelentkezett, a teljes szakmai csődöt jelenti. A kiírás időzítését most nem firtatnám, mert a románok sem élveztek előnyt, engem pedig a román iskolák most nem érdekelnek.
Csak a magyarok. A karácsony előtti eredményhirdetés, a végül ideiglenesekkel megoldott helyzet azt a látszatot kelti, hogy minden rendben, az Arad megyei magyar iskolák élnek, virulnak.
Hát, ez tévedés. Az Arad megyei magyar iskolák most felállt vezetése nem több ideiglenes fércmunkánál. Túlélési kipipálásnál. Gondoljunk bele, hogy senki (!) nem akart versenyvizsgával igazgató, aligazgató lenni a megye magyar oktatásának zászlóshajójánál, a Csiky Gergely Főgimnáziumnál. Ami azt jelenti, hogy a rendszer fülsikitetően csikorog. Úgy a Csikyben, mint a megyében.
S hogy ennek a szánalmas helyzetnek ki az oka? Véleményem szerint a szakma. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Arad megyei tisztségviselői. Nekik lett volna kötelességük felépíteni az elmúlt évtizedekben az Arad megyei oktatás fiatal, nemzedékváltó vezetői testületét. Segítséggel, rábelészéléssel, aprólékos győzködéssel. Egyénenként, iskolákra leosztva. Mert nem lett volna más dolguk.
Matekovits Mihály a rendszerváltás óta (meg előtte is) a magának mindent kikövetelő atyaisten szerepében tetszelgett az aradi oktatásban, ehhez sajnos megvoltak a tapsmenedzserek is. Biztos vagyok benne, hogy regnálása alatt ezerszámra szervezett-küldött fantasztikus „szakmai továbbképzőkre” pedagógusokat, akik remek eredményekkel tértek vissza az osztálytermekbe. Osztott díjakat az arra leginkább érdemeseknek, szóval tulajdonképpen jól mutatott a hegyen. Kék-zöldre döngethetőek a mellek, aranyban önthetőek a sikerek, ám a XXI. század „sajnos” eredményorientált.
A tapsolós szakmai, meg sajtómázat pedig illik lekaparni. A negyed évszázad „áldozatos munkájának” egyetlen, tapintható eredménye a tavaly őszi versenyvizsga, amelyre mindössze hárman mertek jelentkezni. Pedig, állítólag agyonképezte őket az RMPSZ.Kérdés, mire.
A frissen lemázolt helyzet azonban súlyos. Akkor is, ha nem akarják láttatni. Akkor is, ha nyilván senki nem kényszeríthető vezetőnek.
Eldurrant 25 év, oktatás terén Arad megye magyarsága nem engedhet meg újabb negyed évszázad kapu előtti adogatást, önfényezést, szépeket nyilatkozást, majd önmaga megtapsolását újsággal a kezében, netalán hajnalban a rádió előtt.
Úgy gondolom, hogy az elbúcsúztatott Matekovits-éra helyébe lépett Pellegrini-időszakban gyökeresen változtatni kell a rendszeren. Pellegrini Miklós, az RMPSZ még új aradi elnöke, főtanfelügyelő-helyettes van annyira fiatal és modern gondolkodású, hogy talán képes átszántani a csupán önkifésült tükörképektől hemzsegő szervezetet.
Ehhez elengedhetetlen a helyi RMDSZ módszerváltása.
Arad megye magyar oktatási stratégiájának egyetlen atyja a szakma, a pedagógusok kell legyenek. Mert belülről látják a valóban tragikus és omladozó helyzetet. Elvárnám, hogy az aradi RMPSZ józan, valós és életszerű adatokon alapuló stratégiát készítsen, amelynek megvalósításában fő partner az RMDSZ. MI, a szakma ezt kérjük, TI, a politikum reális ütemtervet helyeztek szembe és toljátok a szekerünket.
Ugyanakkor az RMPSZ megyei elnöke nem vállal politikai szerepet az RMDSZ-ben. Az RMPSZ megyei elnöke felel azért, hogy a stratégia beválik. A megyei RMDSZ felel azért, hogy mellé rakja a pénzt, lobbit, amit kell. Csapatmunka.
Aradon negyed évszázad is kevés volt a döntéshez, hogy mit eredményezzen a magyar oktatás: szürke állományt, vagy szürkeállományt.
Az eredmény lesújtó.
Egy stratégia kifutási csíra-ideje 15 év.
Arad megye magyar oktatása elvesztett negyed évszázadot.
Túl kevesen maradtunk ekkora luxushoz.
Régi csikysként sosem gondoltam volna, hogy ha egyszer vénként, nyári vakáció előtt bemegyek a suliba, előttem leszalad két gyerek, és az egyik azt mondja a másiknak: „bag p*la ce cald îi arfară”.

Irházi János

Kategória: Szóvágó

admin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák