Arad-Hegyalja borának meggyalázása

A hozzáértők szerint az Arad-hegyaljai borvidékről már I. István király korában említést tettek a csanádi püspökség egyik oklevelében. Úgy tudjuk, ez a Kárpát-medence (egyik) legrégebbi borvidéke, pariban a tokajival.
Amit mi, magyarok, ezer éven keresztül felépítettünk, ápoltunk, hírnevet szereztünk, azt a „100 év román közigazgatás” sikeresen kinyírta. Arad-Hegyalja borvidék, mint népszerűsítendő ritka megyei márka, nem létezik. Az agyonmédiázott „Bor útja” nem több aszfaltozásnál.
Idén is volt borfesztivál Aradon, most hétvégén. A legrosszabb helyen és a legrosszabb időben. A program, akárcsak az elmúlt évtizedekben kimerült a szociálisan mért és kínált kannás lőrével, hegyi mambóval, miccsel, sörrel.
Miközben Arad-Hegyalja bora történelmi érték. Ha még kevés is az igazi, hagyományőrző, szakmai háttérrel megáldott pincészet, szervezőként akkor sem fullasztom szocióba az Aradi Borfesztivált. De sikerült.
Az Arad-hegyaljai bort, a pincészeteket fedett helyen, a jó borokat értékelő közönség előtt kellene végre népszerűsíteni. Nagybetűs borkóstolókkal, kajával, bemutatással. Meghívni minden estére egy-egy pincészetet, mutassa be tudományát, értékeit.
Sajnos, az agyonajnározott „100 év román közigazgatás” a borhagyományunkat sikeresen levitte a fentebb említett szintre.
S ha a megyei kulturális atyafitty képtelen míves borfesztivált szervezni, akkor fordítson a szakma: remélem, Arad-Hegyalja pincészetei, az a négy-öt-hat akárhány, amelyik ápolja a hagyományokat, próbálja visszaépíteni a borkultúrát, végre valahára összefog, és ők szerveznek borfesztivált Aradon. Keressenek egy megfelelő helyet, és sorban, esténként kóstoltassanak.
Azokkal az aradiakkal, vendégekkel, akiknek a bor és a helyi hagyomány érték.
Azokkal, akik nem felélni érkeztek ide.
Még vagyunk pár százan, érdemes megcsípni a társaságot.

Irházi János

Kategória: Szóvágó

admin

One Response to “Arad-Hegyalja borának meggyalázása”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák