Csak lapzizegés veri fel a villamos csendjét

Az értelmes és gyakorlatias megállapításokat kiagyalók szerint, a tájékozatlan ember azt hiszi a morzsalapátról, hogy az kettétört krómnikkel tálca. A sznob úri társaságban ki is mondja.
Hát minimum ekkora sznobság lengte körül ma Claudia Boghicevici – a továbbiakban csak CB – megyei alelnök asszonyt, amikor felavatta az első villamost, amelyiken könyvekkel teli kultúrkosár várja a nagyérdemű utazót. Hogy az alapszikra kinek az eszéből pattant ki, talány – a politikusok szeretik lenyúlni a le-, ki-, meg felnyalók elejtett ötleteit –, tény viszont hogy ekkora baromság rég született az aradi közlekedési vállalat és annak fenntartói háza meg ólja tájékán.
Csukják be a szemüket velem együtt, és képzeljék el, amint a munkából büdösen, fáradtan hazatérő, vagy a reggeli, déli csúcsforgalomban villamosra, buszra szálló, éhbérért güribe tántorgó dolgozó, netalán a piaci földi javakkal megrakott banyaszatyrot felcibáló nyugdíjas leül egy mocskos székre, homlokát körbebalettozza a betűszomj, majd kiemeli a kulturálisan ködbe burkolt kosárból Eckhart Tolle „Puterea prezentului” című kötetét. Mert az avatón CB ezt ajánlotta a nagyérdeműnek, bizonyítva, hogy agysejtjei minden más szervének, testrészének biológiai alapösszetevőjét zsigerből lekörözték. Hát a Fraţii Jderi (=Nyestfiak) már snassz?
S ha valaki annyira elmerült Tolle gondolatlabirintusában, akkor a kötetet hazaviheti, de jó lenne, ha miután kiolvasta, visszavinné a járműre. Azt nem tudjuk, hogy bármelyikre, vagy vadászni kell ugyanazt. A kitalálók és szervezők biztosak benne, hogy a könyveket az emberek hazaviszik, ezért önkéntesek kéthetente feltöltik a készletet. Képzeljék el, mekkora problémát okoz majd a villamosvezetőnek a végállomásokon letuszkolni az irodalmi, filozófiai vita hevébe nyakig merült utasokat? Szerintem első nap (augusztus 24.) nem a könyveket hordják szét, hanem ellopják a kosarakat.
Amúgy meg az aradi villamosokon utazó igazi aradiak, s nem a betelepítettek, először tiszta, felmosott, kitakarított járműveket szeretnének. CB nyílván politikai karrierje előtt ült utoljára villamoson, ezért fogalma sincs arról, hogy mekkora mizéria, bűz terjeng az ócska kasztnikban, mennyire nem a könyvek hiányoznak a naponta bumlizóknak. A felmosás, a kapaszkodók fertőtlenítése, a portőrlés, a műanyag ülések lemosása ismeretlen fogalom. Akárcsak a villamos- és buszvezetők mosolya, kedves viselkedése, ám elképzelhető, hogy kedvet kapnak cizellűlódni, s menet közben nem telefonálnak orrvérzésig, hanem olvasnak.
És az is természetes, hogy az avatón CB-t meg sleppjét légkondis Imperio villamosra ültették, nehogy beleszagoljon a mindennapok chaneli valóságába.
A 6-os, 7-es, 9-es,16-os, 18-as stb. villamosok meg a buszok egy másik világ.
Asszongyák, a világ összes családi könyvtárának egyik felét a lopott, a másik felét a vissza nem adott könyvek alkotják.
Szóval, itt az alkalom, hogy az eddig villamosra, buszra sosem ülő politikusok pótolják a hiányt.

Irházi János

Kategória: Szóvágó

admin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák