Cigánynapi kifutópálya

Megint megvolt a Romák Világnapja. Megint teletolták fesztivizmussal.
Megint közölték velem (is), hogy legyek toleráns, és a cigányokat ne klisék alapján ítéljem meg. Ők azt mondták, romák, de nekem cigányok, mert ez nem pejoratív, hanem a pontos megnevezése a szerteágazó etnikumnak.
Amúgy valóban szerteágazóak, de Romániában, Magyarországon, Európában a cigányokat egyetlen olvasztótégelybe tömörítik, rég volt, amikor még szeletelték őket, például, gábor-cigányokra, vagy muzsikus cigányokra.
Manapság már mind „roma”.
Kár.
Visszatérve Aradra. Szerveztek városi pénzen egy „Roma Világnapot” a Bábszínházban. Azt mondták, ennek egyetlen célja a roma hagyományok és kultúra bemutatása, megismertetése. Úgy tudom, a cigány kultúra nem ugyanaz a színes bőszoknya felaggatásával, valamilyen zene dübörögtetésével, valamilyen idióta tánclépés-halmazzal, idétlen padlókoptatással. Aradon ez történt. Összeterelték a mercános cigány baroszánok fel- és lemenőit, akik roptak valami mányélé-féleséget a színpadon, csillogott a kínai lánc meg jacksonos lakkcipő, a lányok rázták a seggüket, s mind úgy csináltak, mintha echte, hagyományőrző cigánytáncot lejtenének a nagyérdeműnek.
Amelyik hiányzott. Maguk a cigányok magasról tosztak az előadásra, persze, ha osztottak volna miccset, biztos szétverik a házat. A Bábszínház nézőtere viszont osztás hiányában rém foghíjas volt, hogy finom legyek. Ha cigány kultúra, akkor hol a képzőművészet, irodalom, gasztronómia stb.?
A jelenlegi kormányfő üzente egyébként, hogy ne a klisék alapján ítéljük meg a cigányokat. Kár, hogy ő (is) autóban, hivatalban éli meg hétköznapjait, dunsztja sincs a cigányokról.
Úgy általában meg egyáltalán.
Nekem, és sok millió embertársamnak viszont van.
Számomra a „roma kultúra” ismeretlen fogalom. Még nem találkoztam vele.
Cigányokkal, cigánysággal annál inkább. Olyanokkal, akik magasról tosznak saját kultúrájukra. A villamoson, utcán, boltban hangosak, hivalkodóak, lekezelőek, jobb oldali kormányos mercánokkal és béemvékkel grasszálnak, mindenhol üvöltöznek, köpködnek, szemetelnek.
Adót nem fizetnek.
Én, és több millióan viszont igen.
Majd akkor törlöm le a kliséket, ha Románia mindenkori kormányfője nekiáll ellenőriztetni a cigány vagyonokat, palotákat, a sok millió romát. Ja, ezek a paloták „templomok,”, hogy ne fizessenek adót.
Majd akkor leszek toleráns, ha ők is toleránsak velem, s nem kell félnem, hogy bármikor, bárhol belém vágják a kést, ha pisszenek rájuk.
Mert ők baroszánok. A jelenlegi hatalom, közigazgatás, finánc stb. fél szembe szállni velük. Nincs az a villamos ellenőr, aki kérné a jegyeket, bérleteket az Alfa-negyedben. Mindenkinél egyenlőbbek, mindent megvesznek, amit akarnak.
A hatalom, a rend, az egyenlőség pedig eladó ebben az országban.
Kliséileg szánnom kellene a cigány koldusokat. Hát, szánják meg őket a mercános baroszánok, én az utcán hangosan dolgozni küldöm őket.
Lassan rátelepednek a bizonyos értékrendek szabályozta hétköznapjainkra. Érdekes viszont, hogy ha már annyian vannak, ugyan miért nem állítanak ki cigány politikust, parlamenti listát, polgármestert?
Megmondom. Mert felelősséget nem vállalnak, egyikük sem mer kiállni hangosan, szavatgyűjtésileg a cigány közösségért.
Asszongyák magukban, majd politizálnak a „fehérek”, ők meg röhögnek a színfalak mögött. És megszervezik saját árnyékhatalmukat. Ami ugyebár olajozottan működik Ceaşescu óta.
Amit leírtam a cigányokról, hemzseg a kliséktől.
Akárcsak a hétköznapi valóság.

Irházi János

Kategória: Szóvágó

admin

4 Responses to “Cigánynapi kifutópálya”

  • Guth Janos says:

    Na keremszepen az ilyen hangnemu(kritika,megnyilvanulas,szokimondo) cikkekke hianyolom a Nyugatijelenbol !

  • Gyenes Eszter says:

    Aradi szuletesu, de a sors ugy hozta, hogy temesvari lakos legyek.
    A kozos udvarba ciganyok vettek meg a masik lakast… a rendorok azt mondtak, hogy nem cigany…a dehogy… vizeletet ontottek a szellozobe, a termotekaba, szart az ablakokra , a teton a cserepet a 2014 majusi esokkel kicsit osszetortek, beaztattak tobbszor, vizeletaz ajto alatt, cirkusz,cirkusz… feljelentgetesek, ……a rendorsegen…beszelgetes kozben sopankodik a rendor ,milyen keves a fizetese….az en nyugdijjam 669 RO… a cigany szomszedot par eve kitoloncoltak a nemetek,, ahol utgymond dolgozott a manzardolasnal, annyit lopott amennyit nem szegyelt… mellettunk,van a varosnak 200nm terulete azt o egyszeruen elfoglalta, hozza csatolva ugymond nem a kozoshoz, csak maganak kerekitet ki, feljelentettem!!1 es gazt is bevezettek,az idegen teruletre epitett reszbe is, az illlllllletekesek mind halasszak a hataridot a legalis iratok beszerzesere….rengetek bosszusag, zaklatas,uldozes,a ciganyok beakartak tuszkolni egy kocsiba,mert tudjak hol lakom… a rendorsegen megkerdeztek..nincsen senki aki segitsen… a varoshazan azt mondtak,hogy en egy senki vagyok!!!a masik rendor=2 egyetememmel azt ajalotta ,gyujtsak gyertyat,es ha befejezem a tiganiadat, irjak egy konyvet…..ennyi az itteni allapotokrol… a birosagon,egy idos nenire raszoltak ne sirjon,nem kivancsiak ra…az en ciganyom fetrengett, orjongott, kiabalt, fenyegetozott,senki nem szolt ra a terembe,vegig nezte a 3 biro a feloras jelenetet….az igazsag,hogy nincsen senki aki segiteni akarna es tudna is…koszi ha elovasta valaki….tisztelettel Gyenes Eszter 0753016002

  • Nagy kár, hogy nehezen olvasható a barna alapon barna betűs szöveg!

  • Rezső says:

    Hát ez annyira jól esett, hogy csuda 🙂 Véleményünk szóról szóra egybevág, köszönöm, hogy Ön ezt leírta és megfogalmazta nekem. Mostantól van +1 lelkes olvasója.
    Most már csak arra kellene valamiféle válast találni, hogy “miért?”
    Miért hagyják/hagyjuk, kinek jó ez?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák