Nyakunkon újabb román szélsőséges bagázs

Látszik, hogy 2016 választási év. Zajonganak a „csumpálákok”. Nem elég nekünk Angel Popescu, a Noua Dreaptă (ND) aradi séfje, aki épp most fényezte ki a párt aradi székházát, ráadásként megint itt a nyakunkban Adrian Mureşan és újabb felfedezett gyűjteménye, a Partidul România Unită (PRU). A helyzet annyival súlyosabb, hogy a PRU nacionalista paramilitáris csapatokat szervez – Patrula Vlad Ţepeş néven –, s a közelmúltban a fiúk a borosjenői törvényszék előtt tüntettek a nádasi birtoklási perben. Amely bonyolult ügy, az Aradi Nap is írt róla, most nem részletezem. A „patrula” emblematikus figurája Daniel Ghiţă K1-es román bajnok, akit nagyon vártak Borosjenőbe, aztán mégsem ért rá. Ha jön, tuti szétrúgja mindenki pofáját.
Szóval, a PRM-től kezdve több szélsőséges pártban, vonulatban is megmártózott Mureşan paramilitáris bandája „Nadăş este România” feliratú pólókban jelent meg a bíróság előtt. Röhej, hisz a per nem arról szól, hogy Nádas falu román, magyar, kirgiz, vagy netalán máltai felségterület. Egyszerű restitúciós ügy. A borzasztó, hogy a PRU és az „őrjárat” nyomást gyakorol az igazságszolgáltatásra. Ők azt mondják, nem gyakorolnak nyomást, akkor meg mi a francnak gyűltek ott össze? Ja, magyarázatként jelezték, ha nyomást akartak volna gyakorolni, akkor egyenruhában érkeznek. Húha, szóval mégsem annyira karitatívak.
A legjelentősebb titkosszolgálat, a SRI a helyzetet egyelőre a szabad véleménynyilvánítás kategóriájába sorolta, kérdés, ha a fiúk K1-es vezérlettel és betanult rúgótechnikával majd százával masíroznak valahol, valamilyen ügy mellett-ellen, akkor belelépnek-e.
Érdekes, hogy egyetlen, magát demokratikusnak tituláló romániai párt-szervezet sem tiltakozott a „patrula” borosjenői tüntetése ellen, egyáltalán a paramilitáris csoport ellen.
Az „őrjáratosok” azt mondják, csak a szegényeket, elesetteket védik, Arad megyében ételt is osztottak, hogy bizonyítsák, mennyire karitatívak.
Nincsenek illúzióim. A Vlad Ţepeş Őrjárat szerintem heteken belül egycsapásra átfordul politikába, hamar elfelejti majd a kiosztott paszulyfőzelék meg csorba illatát, megjelennek majd nekünk Március 15-én, Majálison, Október 6-án, bármikor. Majd összeölelkeznek Popescuval. Aki, Adrian Mureşannal ellentétben, sokkal puhább, nem alkalmas igazi szélsőséges megnyilvánulásokra. Mureşant rég ismerem, még városi tanácsos korából, személyesen is. Ő alkalmas.
Amúgy egyenruhás, paramilitáris szervezet nem jótékonyságból csiszol magának tőkét. Ha csak ételt osztanának, akkor mi a francnak egyenruha? Más civilek is utcai ruhában töltik a tálakat.
25 év megoldatlan gazdasági-társadalmi feszültségei Aradon is tapinthatóan eszkalálódnak.
2016 választási év, nekünk, magyaroknak, durvább kihívásokkal kell itt a végeken szembenézni, mint bármikor korábban.

 

Irházi János

 

Kategória: Szóvágó

admin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák