Ortodox multikulti: csak a magyart rúgták le a színpadról

A magyarság apró lépésekkel való kiszorítása Arad megyéből újabb gyöngyszemmel gazdagodott, habár én ezt inkább újabb temetői gyertyának nevezném. Holnap, július 20-án lesz Kovaszincen a Nemzetiségek Fesztiválja, amelyet, kapaszkodjanak meg, a helyi ortodox plébánia szervez. Ennek fényében természetesen, mi, magyarok nulla jót várhatunk el.
S amit elvárunk azt meg is kapjuk. A más vallások, nemzetiségek iránti intoleranciában világhírnevet szerzett ortodox egyház nem is hazudtolja meg államvallási, atyaistenkedő, beolvasztó politikáját: Kovaszincre az említett Nemzetiségek Fesztiváljára meghívták Aradról a szerb Kud Kolo, Vingáról a bolgár Balgârce néptáncegyüttest, s most tessék gyorsan tippelni, hogy bennünket ki képvisel: neeeeeeem hagyományőrző néptáncegyüttes, mint a bolgároknál és a szerbeknél, hanem a gyoroki Daniel’s Band.
Mert hogy abban pengetnek magyarok. A gyoroki Daniel’s Band-ben a fő nyelv természetesen a magyar, a srácok remek muzsikusok, rohadt jól énekelik, ha kell a Jaj cicát vagy a Santa Mariát, csak hát semmi közük a magyar hagyományőrzéshez.
Nem is ők tehetnek róla, sosem mondták magukról, hogy ők lennének Gyorokon vagy a megyében a magyar hagyományőrzés egyik pillére. Ha hívják az együttest, nyilván mennek, mert lekattan érte némi zsé, s ez így van rendjén.
Nem is az a gond (nem a fenét), hogy ortodox plébánia szervez nemzetiségi találkozót, hanem hogy csak bennünket, magyarokat golyóz ki belőle. Mert ugyebár meghívhatták volna a Búzavirágot, Levelest, Százszorszépet, hadd ne soroljam, van ebben a megyében magyar folklórt őrző néptáncegyüttes.
Mit csináltak a románok? Az ortodoxok? Bolgár, szerb jöhet, csak magyar népzene ne csendüljön. Ja, s ha már ott van a Daniel’s Band, majd nyomja éjfél tájékán a multinacionális zenét, lehet riszálni a magyarok pengette lambadára.
Persze, végül is amennyiben a helyi nemzetiségi arányokat vesszük, akkor Kovaszincen vasárnap kizárólag romalét kell durrantani a hangfalakba, mert a faluban még a románok is minoritárok. Szóval, lévén kisebbségi fesztivál, a helyi román néptáncegyüttes legalább joggal dobog majd a deszkákon.

Irházi János

Kategória: Szóvágó

admin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák