Szótlanul nyeljük a román helytörténetet

És egy Istennek sem akad már meg végre egy Arad megyei magyar történész, helytörténész torkán. Hosszú hetek, hónapok óta, odüsszeai mennyiségben tolják le a rrromán helytörténeti galuskát az olvasó torkán, mi meg csak kussolunk, még egyetlen felháborodott, kiigazító magyar szöveget sem olvastam. Szakembertől, hozzáértőtől.
Pedig ideje lenne gátat szabni, legalább kikérjükmagunknak szinten, mert ha továbbra is akadálytalanul írják Arad kerületeinek, a megye településeinek „monográfiáját”, akkor két év múlva kiderül, igazából ebben a megyében soha nem lakott magyar, lehet, hogy erre tévedtünk, betelepedtünk, beengedtek minket, talán a II. Világháború után? Ki tudja….
A dolog nyilvánvalóan tudatos, pénzzel (is) irányított, hisz olyan Európa-rengető „történészeket” sikerült megnyerni az ügynek, mint Doru Sinaci, a megyei kultúrközpont aligazgatója, akinek műveit természetesen csak a Goldiş Egyetem publikálja, vagy Rodica Colta volt muzeológus az Arad Megyei Múzeumban. De ők és társaik nyomják ezerrel. Felületes, rövid, történelmi tényeket eltaknyoló szövegeket gyártanak, amelyeknek fő tengelye természetesen a Nagy Egyesülésük.
Mondhatnánk, ugyan, kit érdekelnek a kis szaros szövegeik?
Aki így gondolja, téved. Mert a sok kis „monográfia”, például Arad kerületeiről és a megye településeiről mossa a műveletlen, betelepített román olvasó agyát, egyszer majd Nagy Aradi Román Monográfiává áll össze, s akkor szeretném látni, mikor meríthetnek majd évente kiadott könyvecskéikben Márki Sándortól a helytörténészeink? Akar írni Puskel Péter vagy Ujj János, és a kötetet támogatja a polgármesteri hivatal? Szerepel a bibliográfiában Márki?
Haha, majd Cenzné és az Ura visszalöki, hogy ugyan, ki az a Márki? Tessék csak Doru Sinaci-ot meg Rodica Coltat und seine brüdert idézgetni. Mert kinevezik forrás értékű műnek a román monográfiát. Ha tetszik okes, ha nem akkor pláne. És elég lesz csak őket magyarra fordítgatni, az olcsóbb is.
És ez nem vicc, meg idióta képzelgés. Ha magyar helytörténészek, történészek, vidéki pedagógusok, értelmiségiek, hadd ne soroljam, nem írják meg magyarlakta településeink monográfiáját, röviden, velősen, és nem szállunk sürgősen szakmai vitába EZEKKEL, akkor vízióm valósággá dagad. Zárójel: ha egy ilyen vitacikkre Puskel Péter vagy Ujj János nem kap valahol teret, akkor az Aradi Nap áll rendelkezésére.
Vétek most Márki Sándor mögé bújni, hogy ja, ő nekünk már megírta. Folytatni kell, amit Kovách Géza, Ficzay Dénes elkezdett.
Ha nem, felejtsük el magunkat.

Irházi János

Kategória: Szóvágó

admin

One Response to “Szótlanul nyeljük a román helytörténetet”

  • Rosu Maria says:

    Sem Ujj János sem a Nyugati Jelen egy pisszenéssel sem reagált amikor a napokban jeleztem hozzászólásomban a bizerei régészeti lelőhely jövőjét fokozottan veszélyeztető friss fejleményeket (az aradi Ortodox Egyház kolostort szándékozik építeni a monostorrom körzetén belül). Kapcsolódott ez Ujj úr egy korábbi, folyó év március 10-én, a Nyugati Jelenben megjelent cikkéhez (“Apropó, Bizere”), amiben épp a sorsára hagyott romok helyzete felett kesereg.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák