Vigyék innen a franciák a Daciát

Betojt a többség, hogy a franciák elviszik a Daciájukat Marokkóba. Amit még Ceausescu truttyantott nekik.  A marokkói Tangerben a Renault most százhússzal fejleszti a gyárát, a kigördülő autó azonnal hajóra gurulhat, a munkaerő meg olcsóbb tán, mint Pitesti-en.
Azt mondom: vigyék.
Nyoma ne maradjon, Pitesti-en, ültessenek erdőt a helyébe.
Mert ha egy nép bunkó, és negyed évszázada saját értelmi szintjére hajazó vezetőket választ, akkor megérdemli, hogy egyetlen „nemzeti szimbólumát” elveszítse.
Nem vicc egyébként, a Renault bármikor lakatot tehet romániai gyárára, annak ellenére, hogy 2013-ban a Dacia húzta ki a mínuszból.
Hogy miért költöztetnék? Mert a mindenkori bukaresti hatalom két és fél évtizede képtelen megépíteni a nyugati határ (=Nagylak) és Konstanca közötti autópályát az Olt völgyén keresztül. A franciák huszonöt éve várják, hogy a Dacia üzem beszállítói, a kész autók fuvarozói autópályán vigyék Európába vagy a kikötőbe a kocsikat. A jelenlegi USL-kormány pedig ígéretek helyett befagyasztotta az Olt-völgyén át vezető sztrádát, a IV-es páneurópai folyosó részét, az uniós forrásból építendő autópálya-szakaszt. Nekik fontosabb a Bukarest-Alexandria hájvéj.
A franciák pedig elviszik a románok nemzeti büszkeségét, mert a Pitesti-Arad szakaszt a kész autót szállító járművek fél nap alatt teszik meg. A tehervonatok átlagos, hivatalosan beismert sebessége 45 km/óra, s ez nem vicc.
Vigyék. Alig várom.
Ha egy népnek negyed évszázaddal a gengszterváltás után is a Dacia a gazdasági etalon, mintakép, export-atyaisten akkor megérdemli. Mert ezt az egyet is képtelenek megőrizni.
Ja, egyébként Magyarországon négy világhírű autógyár dübörög. A negyedik és legifjabb, a Mercedes csak azért települt Kecskemét mellé, mert ott van autópálya. Pedig sokáig vacilláltak, mert inkább Romániába jöttek volna.
Csak tudják mi a gond?
Hogy akiknek itt sztrádát kellett volna építeni az elmúlt huszonöt év alatt magasról letojják.
Amúgy minket is.

Irházi János

Kategória: Szóvágó

admin

One Response to “Vigyék innen a franciák a Daciát”

  • BDA says:

    Jó írás, de ki vett volna Romániában gyártott Mercedest?? Az már szerintem egy németnek is túlzás lett volna.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kategoriák