Érkezik a NATO-harccsoport

Érkezik a NATO-harccsoport

Vasile Dîncu védelmi miniszter csütörtökön kijelentette, hogy a Romániába, Bulgáriába, Szlovákiába és Magyarországra telepítendő NATO harccsoportok elrettentő erőt jelentenek, a katonai szövetségnek nem célja Oroszország megtámadása, olvasható az Agerpres hírében.

A Digi24-nek nyilatkozva a tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a keleti szárny megerősítéséről a NATO és az EU brüsszeli csúcsértekezletén született döntés. Dîncu a NATO és az EU együttműködését rendkívül fontosnak nevezte. Ugyanakkor felidézte, hogy korábban a katonai szövetség elsősorban Lengyelországban és a balti államokban fokozta a jelenlétét, de Románia már 2016 óta szorgalmazza a keleti szárny déli részének a megerősítését is.

“Ez most megtörtént, és szerintem ez az egyik nagy nyereség” – jelentette ki a miniszter. Közlése szerint a brüsszeli csúcson hozott döntés értelmében további ezer NATO-katona érkezik Romániába, és a harccsoport együttműködik majd a román hadsereggel, közös hadgyakorlatokat és kiképzéseket tartanak.

Hangsúlyozta, hogy a keleti szárnyra telepített harccsoportok szigorúan védelmi célokat szolgálnak, elrettentő erőt jelentenek a térségben. Emlékeztetett arra, hogy a NATO gyors reagálású erők 40 ezer katonáját helyezi át a keleti szárnyra, jelentős légi és haditengerészeti eszközökkel együtt. “Ők arra az eshetőségre vannak felkészítve, hogy támadás éri a NATO-tagállamokat” – magyarázta Dîncu.

Fotó: illusztráció (https://www.facebook.com/USArmyEURAF/)

Categories: Aktuális, Slider