Bécs csettintett, Bukarest ugrott. De ha Budapest kérné?

Bécs csettintett, Bukarest ugrott. De ha Budapest kérné?

Óriási gond Ausztriában: romániai ápolok-gondozók nélkül maradt több tízezer idős, miután az érintettek a koronavírus miatt hazajöttek. A határok most zárva, és zömüknek megoldhatatlan, hogy gépkocsival utazzon vissza.

Bécs első csettintésére pedig Bukarest ugrott: május 2-től speciális, Magyarországon csak átszáguldó éjszakai vonatokat állít be a CFR, hogy Ausztriába szállítsák az idősgondozókat. A Temesvárról induló szerelvényen utazók mentesülnek a határokon életbe léptetett korlátozások alól. Karoline Edtstadler (Osztrák Néppárt) belügyi államtitkár a digi24. híre szerint azt nyilatkozta, hogy 33 ezer idős osztrák függ a romániai ápolóktól-gondozóktól. Az Aradi Nap úgy tudja, csak Stájerországban kb. 6500-an dolgoznak idősek mellett. Egyelőre heti egy szerelvény indul, de amennyiben igény lesz rá, akár hármat is beállítanak. Nem olcsó mulatság, hisz a vonatok visszafele üresen jönnek.

Ilyen alapon Budapest is kérhetné, hogy a Magyarországon dolgozó romániai magyarok – és nagyszámú román – számára is állítson be a CFR spéci járatokat, hogy ők is visszatérhessenek munkahelyeikre, vagy időnként hazautazhassanak a családjukhoz. Kérdés, hogy Bukarest ehhez mit szólna, de megtudnánk, amennyiben a magyar kormány sürgősen felvetné ezt a problémát.

Categories: Környékünk, Slider