Támogatást kaphatnak a “kiszolgáltatott energiafogyasztók”

Támogatást kaphatnak a “kiszolgáltatott energiafogyasztók”

Klaus Iohannis államelnök csütörtökön kihirdette a kiszolgáltatott energiafogyasztók védelméről szóló törvényt. A képviselőház szeptember 7-én fogadta el döntő házként a törvénytervezetet, amely november elsejétől lép hatályba, írja az Agerpres.

A jogszabály meghatározza a kiszolgáltatott energiafogyasztók kategóriába való besorolás kritériumait, a rájuk vonatkozó szociális védelmi intézkedéseket és a háztartások alapvető szükségleteinek kielégítését szolgáló energiaforrásokhoz való hozzáférést.

A szociális védelmi intézkedések lehetnek pénzügyi és nem pénzügyi jellegűek. Ezeket az állami költségvetésből, helyi költségvetésből vagy európai alapokból finanszírozzák.

Pénzügyi intézkedések: támogatás a lakás fűtéséhez, az energiafogyasztáshoz, a háztartás egész évi energiafogyasztásának egy részének fedezésére, a lakás világításához, hűtéséhez, fűtéséhez és melegvízellátásához szükséges energiahatékony berendezések megvásárlására, a műszakilag és erkölcsileg elavult háztartási készülékek energiahatékony háztartási készülékekre való lecseréléséhez, az épületek energiateljesítményét javító termékek és szolgáltatások vásárlásához, illetve az energiaforrásokhoz való csatlakozáshoz.

A nem pénzügyi intézkedések közé tartozik az energiaforrásokhoz való hozzáférés és csatlakozás megkönnyítése a minimális energiaszükséglet biztosítása érdekében, illetve annak megtiltása, hogy az energiaszolgáltatók lekapcsolják a szolgáltatásról a sérülékeny fogyasztók bizonyos kategóriáit.

Az elfogadott törvénytervezet értelmében a fűtéstámogatást a családtagonként vagy az egyedülálló személyenként számolt havi nettó átlagjövedelem alapján nyújtják, a kompenzáció összegét pedig az állami költségvetésből fizetik ki.

A havi nettó átlagjövedelem, amelynek erejéig fűtéstámogatást nyújtanak, 1.386 lej/fő egy család esetében és 2.053 lej egyedülálló személy esetében.

A referenciaértéket a használt fűtési rendszertől függően kormányhatározattal aktualizálják, és nem lehet kevesebb, mint 250 lej/hó a földgáz esetében, 500 lej/hó a villamos energia esetében, 320 lej/hó a szilárd tüzelőanyagok esetében.

A családok és az egyedülálló személyek havonta, beleértve a hideg évszakot is, a felhasznált energiaforrásoknak megfelelő összegű energiatámogatásban részesülnek, amelynek összege 30 lej/hó a villamosenergia, 10 lej/hó a földgáz, 10 lej/hó a hőfogyasztás, 20 lej/hó a fával való fűtés esetében. Ha az egyetlen felhasznált energiaforrás a villamos energia, akkor a pótlék összege 70 lej/hó.

Categories: Gazdaság, Slider