Hálatelt szívvel, nagy tervekkel 2022-re

Hálatelt szívvel, nagy tervekkel 2022-re

Habár idén továbbra sem tudtak eseményeket szervezni a világjárvány miatt, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület (PKHE) tagjai nem tétlenkedtek.

Miután kivették a részüket a szeptemberben megtartott Pécskai Magyar Napok progamjából, a hagyományokhoz ragaszkodva, immár ötödszörre állítottak szabadtéri advent koszorút a városháza elé, a Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács támogatásával.

A gyertyákat minden vasárnap másik személy gyújtotta meg, közvetlenül a szentmise után.

Az elsőt Antal Péter polgármester, a másodikat Taics Anna alapító tag, a harmadikat az egyesület legfiatalabbja, Balta Tajcs Hanna, a negyediket pedig az egyesület alapító tagjai, Szép Sándor és Szép Zoltán gyújtották fel.

Az adventi idő többlete a felebaráti szeretet, különösen az elesettekre való odafigyelés. Ezért azt a 777 lejt (angyali szám), amit ezekben a hetekben sikerült összegyüjteni, az egyesület tagjai átadtak egy rászoruló személynek, akinek melegséget fog nyújtani a szeretet ünnepén, „abban bízva, hogy közelebb viszi őt a bethlehemi jászolhoz és átfázott szívében újra megszületik majd a kis Jézus!”.

Bizakodva egy vírusmentes jövő esztendőben, a PKHE komoly célokkal tekint a 2022-es évre: a legfontosabb a pécskai magyar közösségi ház használhatóvá, élhetővé való tétele.

Az első lépés a teljes tetőcsere, amire pályázat utján 600.000 forint (7 928 lej) támogatást kaptak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-től. 

A szükséges anyag közel 15 000 lejbe került: 3600 darab, azaz, 360 négyzetméternyi cserép már a ház udvarán várja a tavaszt, hogy a helyére kerülhessen.

Hátra van még a faanyag és az ereszcsatorna megvásárolására, de számítanak minden olyan személy kétkezű munkájára, aki a munkálatok megvalósításában segíteni tud.  

„Bizokadva a közösség erejében, összefogásában, bátran állunk neki ennek a nem kis feladatnak, hiszen a közösségi ház, mint a neve is mutatja, a pécskai magyarságé! Adja az Úr hogy rohamosan fogyatkozó közösségünk összetartó  és bátor legyen, mert ott ahol öszzetartás van, ott erő van és ahol közösségi erő van, ott megvan minden ami ahhoz szükséges, hogy megmaradjunk és éltessük hagyományainkat, kultúránkat és értékeinket” –vélik az egyesület tagjai.

„Az olvadást hagyuk meg a hónak, az az ő feladata! A miénk az, hogy szeressük egymást és tanuljuk, óvjuk, őrizzük és továbbadjuk utódainknak mindazokat az értékeket, amelyeket elődeink nagy bizalommal ránk hagytak, más nemzetek hagyományait, kultúráját és értékeit pedig tartsuk tiszteletben. Maradjunk meg mindenek előtt embernek, jó magyarnak!

Szívemből kívánom minden kedves keresztény testvéremnek, hogy imája meghallgatásra kerüljön, hitét, reményeit és örömeit megőrizve, szépséges Karácsonya legyen! Az Úr áldásával pedig jó egészségben és tengernyi örömökben gazdag boldog új esztendőt kívánok, az egyesület vezetőségének és tagjainak nevében!” – fogalmazott Balta Taics Tünde, a a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Categories: Aktuális, Slider