A Panoráma Világklub tagjai Arad megyében

A Panoráma Világklub tagjai Arad megyében

Háromnapos kiránduláson vett részt Arad megyében a Panoráma Világklub 30 fős csoportja, dr. Tanka László elnök vezetésével.
A politikától független nemzetközi civil szerveződés célja az országhatárokon belül és kívül élő magyarság összefogása, 95 országában eddig összesen 236 társklub jött létre.
A pécskai társklub 2014 decemberében alakult, elnöke Mester József Tamás mezőgazdász, költő, tiszteletbeli elnöke Antal Péter polgármester, alelnöke Kiss Mária, magyarországi társelnökei pedig Szilágyi Árpád és Farkas Annamária.

A hálózat minden évben megrendezi Budapesten a Magyar Világtalálkozót, 2016-ban a díszvendégek között volt Pécska is, a várost a Búzavirág Néptáncegyüttes és a helyi elnök képviselte.
A világklub tagjai évente kirándulást szerveznek, ezúttal Pécskára és Aradra esett a választás.
A csoport tagjait pénteken kora délután fogadta Mester József Tamás és Antal Péter polgármester az Ipartestület székházában, ahol a hangulatot a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület Nagy Maros citerazenekara biztosította.
A vendégek itt megtekintették a Laukó Katalin és Demeter Tímea helyi festőművészek alkotásaiból rendezett mini-kiállítást.
Ezután, az esős idő ellenére, városnézésre indultak a vendégek. A polgármesteri hivatal után a Szentháromság Parkban lévő 1956-os emlékműhöz mentek, amelyet Jámbor Ilona, az In Memoriam 1956 Egyesület elnöke mutatott be. Miután megkoszorúzták azt, Farkas Annamária kolozsvári művésznő elszavalta a Szózatot.
Következett a bivalyfarm és a modern látogatói központ, a római katolikus templom, a templomkert és a mellette lévő I. Mihály király tér.
Este közös vacsorára került sor a pécskai meghívottakkal, ahol ismerkedésre is lehetőség volt.
Szombaton délelőtt a vendégek aradi városnézésen vettek részt. Király András, a Szabadság-szobor Egyesület elnöke és Puskel Péter helytörténész vezetésével felkeresték a Megbékélési Parkot, a Vesztőhelyet és a városházát.

18 órától a Panoráma Világklub tagjai részt vettek a Búzavirág Néptáncegyüttes és a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület közös emlékműsorán, amelyen dr. Tanka László köszöntötte a nézőket és röviden bemutatta a szervezetet.
– Lélekemelő érzés együtt lenni itt, Pécskán, és egy kicsit újra megtanultunk magyarnak lenni. Köszönet ezért – fogalmazott.
Az ezt követő vacsora alkalmával a vendégek közül Nógrádi Tóth István, Tolnai Mari, Farkas Annmari és Vincze B. András énekelt, a házigazdák részéről pedig a Kisperegi Roulette zenekar szórakoztatta a résztvevőket.
Vasárnap, hazaindulás előtt, a magyarországi vendégek többsége részt vett a délelőtti szentmisén a római katolikus templomban.
A Panoráma Világklub vezetősége meghívta a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesületet az idei Magyar Világtalálkozóra és támogatásáról biztosította a magyar közösségi ház ügyében is.

Sinka Pál

Categories: Aktuális, Slider