Szombaton reggel lezárult a kampány

Szombaton reggel lezárult a kampány

Szombaton reggel 7 órakor véget ért a választási kampány, a szavazásra jogosult romániaiakat az urnákhoz várják vasárnap, hogy megválasszák helyi önkormányzati képviselőiket és az ország európai parlamenti (EP-) képviselőit, olvasható az Agerpres hírében.

Az önkormányzati választáson 207.389 jelölt indul, az EP-képviselői helyekért 494-en szálltak versenybe pártlistákon vagy függetlenként.

Az elmúlt egy hónapban a jelöltek megpróbálták eljuttatni üzenetüket a választópolgárokhoz, többnyire választási plakátok és a választókkal való személyes találkozások révén.

A kampány lejártával az összes plakátot és egyéb választási anyagot el kell távolítani a szavazóhelyiségek épületéből. A Központi Választási Iroda (BEC) határozata szerint a kampányanyagok eltávolítását a szavazókörzeti választási iroda elnöke rendeli el, és a polgármester által erre kijelölt személyek hajtják végre a rendelet kiadásától számított két órán belül.

A kampánycsend idején, azaz június 8-án reggel 7 órától a vasárnapi urnazárásig tilos a választói akaratot befolyásoló tevékenység. A tiltás az ebben az időintervallumban zajló különféle rendezvények szervezőire és résztvevőire is érvényes.

A szavazókörzeti választási iroda elnöke a választások zavartalan lebonyolítását elősegítő intézkedéseket hozhat, hatásköre a szavazóhelyiségnek helyet adó épület 500 méteres körzetére terjed ki.

A választások napján, június 9-én reggel 7 órától a szavazás lezárultáig tilos alkoholt árusítani a szavazóhelyiségek 500 méteres körzetében.

A vasárnapi európai parlamenti és helyhatósági választásokon mintegy 20 ezer szavazóhelyiségben közel 19 millió választópolgárt várnak az urnákhoz

Categories: Aktuális, Slider