Mától új adózási intézkedések

Mától új adózási intézkedések

November elsejétől az IT-ágazat alkalmazottai is fizetnek jövedelemadót, az építőiparban, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban dolgozók pedig már nem mentesülnek az egészségügyi szolgáltatási járulék kifizetése alól, írja az Agerpres.

Ezeket az előírásokat a deficitcsökkentő intézkedésekről szóló törvény tartalmazza, amelyet parlament előtti felelősségvállalással fogadtatott el a kormány. A jogszabályt múlt héten hirdette ki Klaus Iohannis államfő, és pénteken jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Előírásai szerint az IT-ágazatban a bruttó 10.000 lejnél nagyobb fizetésű alkalmazottaknak jövedelemadót kell fizetniük, de mentesülnek a második nyugdíjpillérhez való hozzájárulás alól. Ha továbbra is fizetni szeretnék a hozzájárulást, ezt kérvényezniük kell.

Az építőiparban, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban dolgozók már nem mentesülnek az egészségügyi szolgáltatási és a munkaerőpiaci járulék kifizetése alól. A kormány ugyanakkor november elsejétől megemelte a minimálbért ezekben az ágazatokban.

A Ciolacu-kabinet korábbi közleménye szerint az építőiparban 4582 lej, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban pedig 3436 lej lesz a bruttó minimálbér. Az intézkedésre a kormány szerint azért volt szükség, hogy ne csökkenjen az alkalmazottak fizetése ezekben az ágazatokban az egészségügyi szolgáltatási járulék visszavezetése után.

Szintén november elsejétől készpénzfizetési korlátozások léptek hatályba. Ezek szerint a jogi személyek és természetes személyek közötti bevételek és kifizetések napi felső határa 5000 lej személyenként. Emellett a jogi személyek pénztárában lévő készpénzösszeg a nap végén nem haladhatja meg az 50.000 lejt. Két természetes személy között naponta legtöbb 10.000 lejes készpénzfizetés történhet.

Az előírások megsértéséért az összeghatáron felüli készpénzfizetés 25 százalékának megfelelő bírság jár.

A bizonyos termékek áfájának (TVA-jának) megemelésére, illetve a bankok és nagyvállalatok különadóira vonatkozó rendelkezések 2024. január elsején lépnek hatályba.

Categories: Gazdaság, Slider