Adóamnesztia és kedvezmény a cégeknek

Adóamnesztia és kedvezmény a cégeknek

Elengedi a román kormány az adótartozások után felszámolt késedelmi kamatot és büntetéseket, amennyiben a cégek rendezik adótartozásaikat december 15-ig. Az egyéni vállalkozókat 10 százalékos adókedvezménnyel segíti az állam, ha június 30-ig benyújtják bevallásukat, és befizetik az adójukat. Ezt hétvégén jelentette be Ionel Dancă, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetője. A bukaresti pénzügyminisztérium szerint ez a rendelkezés segíthet a járvány sújtotta gazdasági szereplőkön.

Dancă közölte, arra számítanak, hogy az amnesztia 2 milliárd lej pluszbevételt hoz az államháztartásnak. Emellett a kormány lehetővé tette a helyi önkormányzatoknak, hogy 50 százalékkal csökkentsék az ingatlanadót az ingatlantulajdonosoknak, akik igazolják, hogy 50 százalékkal csökkentették a bérleti díjat az üzletük bezárására kényszerülő bérlőiknek, vagy más engedménnyel segítettek rajtuk. A kabinetvezető szerint ez az intézkedés főleg a plázákra és egyéb kereskedelmi központokra vonatkozik.

Dancă tájékoztatása szerint az egyéni vállalkozókat 10 százalékos adókedvezménnyel segíti az állam, ha szellemi munkából, mezőgazdaságból, bérbeadásból vagy egyéb tevékenységből származik jövedelmük, és június 30-ig benyújtják bevallásukat, és befizetik az adójukat. A kedvezmény a személyi jövedelemadóra, valamint az egészségügyi és nyugdíjjárulékra terjed ki.

A bevallást eredetileg március 15-ig kellett volna benyújtaniuk a vállalkozónak, ezt a határidőt előbb május 25-re halasztották, most pedig június 30-ra tolták ki. A kormány korábban már a vállalatok számára is hozott hasonló rendelkezést, amely alapján a társasági adóból részesülhettek kedvezményben.

(korona.rmdsz.ro)

Categories: Gazdaság, Slider