Meghosszabbították az árrés-korlátozás határidejét

Meghosszabbították az árrés-korlátozás határidejét

Elfogadta kedden a képviselőház az alapélelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozó sürgősségi kormányrendeletet, azzal a módosítással, hogy az intézkedés érvényességét 2024. december 31-éig hosszabbítja meg, olvasható az Agerpres hírében.

Az egyes élelmiszerárak túlzott növekedésének megakadályozását célzó 2024/5-ös kormányrendelet március 31-ében szabta meg az intézkedés hatályát, ezt módosították most december 31-ére. A módosítást a PSD, a PNL és az AUR javasolta, és a képviselőház mezőgazdasági bizottsága jóváhagyta.

Az elfogadott jogszabály azt is előírja, hogy a mezőgazdasági miniszter, a gazdasági miniszter, illetve a Versenytanács elnökének közös rendelete alapján létrehoznak egy mechanizmust a mezőgazdasági és élelmiszertermékek árainak monitorozására.

Az alapélelmiszerek árréskorlátozásáról szóló sürgősségi rendelet a következő termékekre vonatkozik: 300-500 grammos fehér kenyér, 1,5 százalék zsírtartalmú tehéntej (1 l), tehéntejből készült telemea sajt, tehéntejből készült, 3,5 százalék zsírtartalmú joghurt, legfeljebb 200 grammos kiszerelésben, 000-s fehér búzaliszt (1 kg), kukoricadara (1 kg), M méretű tyúktojás, napraforgóolaj (legtöbb 2 l), friss csirkehús, friss sertéshús, friss zöldség, friss gyümölcs, fehér burgonya, cukor (1 kg), 12 százalék zsírtartalmú tejföl, vaj (maximum 250 grammos kiszerelésben) és szilvaíz (legtöbb 350 grammos kiszerelésben).

Categories: Gazdaság, Slider