Beleásnak a Szabadság-térbe: eltűnik a katonai emlékmű

Beleásnak a Szabadság-térbe: eltűnik a katonai emlékmű

Fél évtized után, a polgármesteri hivatal végre ismét belevág a Szabadság-tér (A.Iancu) alatt parkoló tervébe, hisz most, csúcsidőben gyakorlatilag lehetetlenség szabad helyet találni a központban. A régi terv, módosításokkal várhatóan a városi tanács legközelebbi ülésének napirendjére kerül. A fő kérdés azonban, ki finanszírozza a kb. 26 millió euróra becsült beruházást, amelynek megtérülését a szakemberek 15-20 évre becsülik.
A tervek szerint a tér alatti parkoló 588 hellyel rendelkezik majd, a felszínt pedig szinte teljes egészében átadnák a gyalogosoknak. A rendezési terv alapján, a térről eltűnne az ős-kommunista időkben készült katonai emlékmű, viszont szökőkúttal, kétemeletes üveg-acél piramissal (múzeum, kultúra), vendéglőkkel, sátányokkal, zöldövezettel tennék élhetővé (=sétálhatóvá) a környéket. Nem nehéz megjósolni, hogy a katonai emlékmű kiseprése gerjeszt majd némi politikai háborút a tanácsban.
A polgármesteri hivatal Arad egyik vonzáskörzetét szeretné itt kialakítani, olyan teret, amelyik kulturális-művészeti programoknak is biztosítana helyet.
A terv szerint a jelenlegi tranzitforgalmat, több kijárattal a föld alá vinnék.

Látványterv

Categories: Aktuális, Slider