Karácsonyi Zsolt könyvbemutatója Aradon

Karácsonyi Zsolt könyvbemutatója Aradon

Az Aradi Kamaraszínház szervezésében november 20-án, hétfőn 18 órakor első regényét mutatja be Karácsonyi Zsolt író, költő, műfordító Aradon. A Belső tízezer című kötetről Marossy Boglárka magyartanár beszélget a szerzővel az aradi Boéme Kávézóban.

Az aradi születésű Karácsonyi Zsoltot nem kell bemutatni Aradon, hiszen még diákként feltűnt a fiatal költészetben, az új erdélyi költészeti hullám markáns képviselője. Az aradi középiskola után teatrológia szakon végzett a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, majd újságíró lett Kolozsváron. Rendszeresen publikál, irodalomszervezői tevékenységet végez. Jelenleg a kolozsvári Helikon szépirodalmi folyóirat főszerkesztője, nemrég pedig megválasztották az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnökének.

A József Attila-díjas költő, író, műfordító hét verseskötet és két tanulmány-gyűjtemény után idén jelentette meg első regényét Belső tízezer címmel, amely témájában jelen idejűvé teszi, egy pontba sűríti az elmúlt ötezer évet, hiszen az írott szó által mindannyian képesek vagyunk az időutazásra. A regény az öregkorral foglalkozik, az emlékezésre, gondolkozásra, mozgásra szinte képtelen ember tudatának mélységeibe tekint. Ezzel kapcsolatban a szerző így nyilatkozott egy korábbi interjúban: „Valóságos élményeim vannak az öregségről, mások öregségét láttam, de mindezek az élmények csak nagyon áttételesen vannak jelen. Mindaz, amit az öregségről meg lehet tudni, az a főszereplőnek köszönhető, az Öregnek, aki tényleg öreg. A szerző csak leírta, amit az Öreg tudott, átélt.”

Vida Gábor írja a regény fülszövegében: „A fiatalokat olykor nagyon érdekli az öregség, talán mert kíváncsiak egy másik létállapotra, ami még itt van. Az öregeket már kevésbé érdeklik a fiatalok, itt vannak még, de mások. Az alászállás talán nem is az öregségbe vagy a másba vezet, hanem a teljességbe, az egészbe. A hős útja is véget ér egyszer. Hogy mi van odaát, azt senki sem tudja, pedig legalább ezer könyvet írtak róla, és még több emlékeztetőt.”

A Belső tízezer című regényben szóképek sokaságával találkozhat az olvasó, a prózai szövegeket átszövi a lírai, elégikus hang, ami nem meglepő, hiszen ezt a művet költő írta. Hogyan és milyen szándékkal, azt magától az író-költőtől tudhatják meg az irodalomszeretők, ha eljönnek a könyvbemutatóra november 20-án, 18 órakor a Boéme Kávézóba.

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Slider