Bekeményítenek a tanügyi szakszervezetek

Bekeményítenek a tanügyi szakszervezetek

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség szerdai közleménye szerint “a kormány érdektelensége felhívás a tiltakozó akciók folytatására és végül az általános sztrájk elindítására”, írja az Agerpres.

A két szakszervezeti tömb tagjai szerdán a Hunyad megyei prefektúra előtt tüntettek, csütörtökön Bihar, Brassó és Kolozs megyében, pénteken Máramaros, Arad, Szilágy, Beszterce-Naszód, Bákó, Mehedinţi megyében állnak sztrájkőrséget a prefektusi hivatalok előtt. Jövő héten kedden, március 28-án Fehér és Szeben megyében, március 29-én Bukarestben, Ilfov, Giurgiu és Hunyad megyében, 30-án Dâmboviţa és Dolj megyében lesznek újabb tüntetések.

“Mélységesen csalódottak vagyunk a kormány válaszának hiánya miatt, és úgy véljük, hogy ez valójában felhívás további tiltakozásokra, beleértve az általános sztrájk kirobbantását az oktatásban” – olvasható a szakszervezetek közleményében.

A két szakszervezeti szövetség legfőbb követelése, hogy valamennyi tanügyi alkalmazott kapja meg a 2017-es bértörvényben 2022-re előirányzott fizetését, kérik továbbá hogy növeljék a tanügyi kisegítő személyzet bérét, fizessék ki a tanügyi alkalmazottak munkakörülményeinek megfelelő bérpótlékokat, és hogy a készülő új bértörvényben a pedagógusok kerüljenek egy magasabb javadalmazási kategóriába.

Figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy az elkövetkező hónapokban is folytatják a tiltakozó akciók sorát, májusban nagyszabású tüntetést szerveznek Bukarestben, és május végén, ha szükséges, kirobbantják az általános sztrájkot.

Fotó: illusztráció, https://www.facebook.com/FSLIRomania

Categories: Aktuális, Slider