Lezsák Sándor: Nyolcvan vödör levegő – bemutató

Lezsák Sándor: Nyolcvan vödör levegő – bemutató

November 17-én Lezsák Sándor Nyolcvan vödör levegő című drámáját mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház Stúdiószínháza, Merő Béla rendezésében, Bartus Gyula és Tarsoly Krisztina főszereplésével.


    Merő Béla rendező szerint a darab a “magyar bezárkózottság sorstragédiája”. Ma is szerte a világban háborús helyzet van, “így borzasztóan aktuális a darab egyik fele” – fogalmazott.
    Hozzátette, félelem hatja át a színpadi művet, a mindenféle változásól való félelem, amihez hozzájön az élettől való kiábrándultság érzése. “Az ember ebben a darabban nem akar mást, mint az emberek többsége ma: túlélni” – mondta.
    Lezsák Sándor József Attila-díjas költő, a békéscsabai olvasópróbán elmondta: véletlenül került 19 évesen Lakitelekre, ahol egy tanyasi iskolában, képesítés nélkül tanított. Ott olyan sorsokat ismert meg, hogy ráébredt: az emberek – akiket akkoriban kényszerítettek be a téeszekbe – “gyakorolják a túlélés technikáját”.
    A darab két beszűkült tudatú ember drámája. A jellegzetesen közép-kelet-európai életérzést, a félelmet és az ösztöneinkben megbúvó túlélésvágyat ültette át a műbe – mondta az író.A főszereplők, a házaspár Öregember és az Öregasszony egy alföldi tanyán élnek, a néző feltételezheti, hogy történet a mű megírása idején, a Kádár-korszak második felében játszódik. Az idős férfi emlékképeinek sorában fel-feltűnnek a második világháború, a Rákosi-korszak és az 1956-os forradalom nyomasztó eseménytöredékei, de nem logikus rendben, hanem egy kaotikus, szürreális forgatagban. Az Öregember a traumák hatására mindent megtesz azért, hogy felkészülten fogadja az általa előre jelzett atomtámadást.
    Háza kerekes kútjának oldalfalába bunkert épít, ahol túlélést biztosító, nagyobb mennyiségű élelmiszer- és levegőtartalékot halmoz fel, és ahol – felesége bevonásával – rendszeresen légiriadó-gyakorlatokat tart. Az asszony egyszer egy csőbe gabalyodik, amiről kiderül, hogy egy gázcső, amit férje azért épített ki, hogy ha elbújnak a rejtekhelyükre, akkor a felettük lévő területet fel tudják robbantani.
    Merő Béla elmondta, a darabot egy felvonásban játsszák, sok kellékkel: lesz sok polc a bunker falán, egy világtérkép, naptár, periszkóp és sok konzerv. Hozzátette: a ruhák egyszerű paraszti öltözékek lesznek, de motoros bukósisakban fognak ülni a szereplők, “mert az lesz a védőfelszerelés”.

A Békéscsabai Jókai Színház sajtóközleménye

Categories: Életstílus, Főoldal-5