Pécskai siker Záhonyban

Pécskai siker Záhonyban

Egész estés műsort mutattak be a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület tagjai a hétvégén este az ukrán határ mellett fekvő Záhonyban, a Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárt megtöltő több mint 300 néző előtt. A 43 fős delegációt Antal Péter polgármester vezette és meghívására a testvérváros Battonya alpolgármestere, Borsodi János is elkísérte, hiszen a Pécska-Battonya színjátszó kör tagjai is felléptek.
330 kilométer megtétele után, pénteken éjjel érkeztek meg Záhonyba, szombaton pedig szinte egész nap próbáltak a fellépők, csak a lelkes szervezők által készített, hagyományos fogásokból álló ebéd erejéig álltak meg.
17 órára megtelt a nézőtér és a beköszöntő után Helmeczi László polgármester méltatta a Pécskával való szoros, baráti kapcsolatot, amelyet igyekeznek elmélyíteni és bővíteni, ennek jeleként Antal Péter pécskai polgármester és Borsodi János battonyai alpolgármester mellett a színpadon jelen volt Záhony szlovákiai testvértelepüléseinek, Tiszacsernyő és Csap magyar vezetői is, előbbi felajánlván ezer eurót a Pécskai Magyar Közösségi Ház javára.
A házigazda át is adta az este teljes bevételét és kezdetét vette a műsor, amelyet Balta Tajcs Tünde, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület elnöke nyitott meg kislánya, Hanna társaságában.
Elsőként a pécskai egyesület Aranykalász néptánccsoportja lépett színpadra Brahms V. magyar táncával. A Makra András által összeállított koreográfia nagy sikert aratott, az este folyamán a néptánccsoport szatmári és dél-alföldi táncot is előadott.
Őket a Juhász Kálmán vezette Nagymaros citerazenekar műsorra követte: szólót énekelt Szép Noémi, citerán szólót játszott Bernáth Ádám, de doromb és köcsögduda is kiegészítette a műsort, majd örkölyi és szatmári népdalcsokrokat adtak elő énekkísérettel.
A szünet után a Pécska-Battonya színjátszó kör tagjai mutatták a Pécskán és Battonyán már színpadra vitt „Vonósnégyes” című vígjátékot, amelyet végignevetett a közönség.
Zárásként, a Kiss Kata Zenekar „Szétszórt gyönyszemekhez” című dalára a műsor valamennyi szereplője egy-egy mécsest helyezett a színpad közepén, szívet formálva.
Az estét közös vacsora és további ismerkedés zárta, vasárnap reggel pedig a pécskai küldöttség hazaindult.

Sinka Pál

Categories: Életstílus, Slider