Ft. Czeglédi Ferenc pécskai plébános ezüstmiséje

Ft. Czeglédi Ferenc pécskai plébános ezüstmiséje

– Példaértékűen, lelkiismeretesen végezte hivatását az elmúlt évben 25 évben és a szép köszöntők, énekek bizonyítják, hogy a hívek nagyra tartják – méltatta Pál József Csaba megyéspüspök ezüstmiséje végén Czeglédi Ferenc pécskai plébánost, címzetes esperest, majd Szent Gellért ezüstérmet adott át neki.

A szombat délutáni ünnepi szentmisét Istennek hálával mutatta be az ünnepelt, de felajánlotta azt a hivatásokért és az Egyházért is, a vele ünneplő főpásztor, a marosi főesperes és 14 paptestvér társaságában, a templomot megtöltő hívek előtt.

A Búzavirág Néptáncegyüttes táncosai által felvezetett bevonulást követően Dancu Angéla, az Egyháztanács alelnöke köszöntötte, összefoglalva negyed évszázados papi szolgálatát, amelyből 22-t Pécskán töltött. Ezalatt közel 450 gyermekek keresztelt meg, több, mint 170 fiatal párt esketett és 1500 hívőt kísért utolsó útjára.

Fridrik Hegyes Dávid kisdiák verset mondott, majd az Egyháztanács tagjai ajándékokat adtak át.

Prédikációjában ft. Király Árpád marosi főesperes régi ismerősként ecsetelte Czeglédi Ferenc eddigi pályáját.

– A gyakorlati évét Arad-Ségában töltötte és már akkor látszott, hogy a papi hivatást komolyan veszi. Plébánosi teendői mellett a főesperesség titkára már több, mint két évtizede, de tevékenykedett az egyházi bíróságban és a papi szenátusban is – mondta a főesperes, további hosszú, áldott pályafutást kívánva, egészségben.

Az elmúlt 25 évben Temesvár-Gyárvárosban, Nagyiratoson és Pécskán szolgált, öt éve pedig a szomszédos Németszentpéter közösségét is vezeti.

Az ünnepelt köszönetet mondott minden jelenlévőnek, kiemelve Dirschl Johann vikáriust, aki plébánosa volt bérmálásakor. – Hiszem, hogy a Szentlélek már akkor elkezdett munkálkodni, köszönet ezért – fogalmazott Czeglédi Ferenc, megemlítve az őt felszentelő Kreuter Sebestyén megboldogult főpásztort, Ross Márton nyugalmazott és Pál József Csaba jelenlegi püspököt is.

Köszönetet mondott a Református Egyház jelen lévő képviselőinek, az Egyháztanácsnak, a pécskai katolikus szervezetek képviselőinek, a kórusnak és Antal Péter polgármesternek is az együttműködésért.

Az időjárás az ünneplettel tartott, a jósolt vihar elmaradt, így a szentmisét követően mindenkinek alkalma volt gratulálni Czeglédi Ferenc plébánosnak, röviden elbeszélgetni a templomkertben tartott szeretetvendégségen.

Sinka Pál

Categories: Életstílus, Slider