Az első parcellában nem találták meg a kivégzettek földi maradványait

Az első parcellában nem találták meg a kivégzettek földi maradványait

És a másik két parcellában még ennyi esély sincs, állították a szakemberek, akik részt vettek a Szoboszlay-per tíz kivégzett áldozata feltételezett közös sírjának ma, az Alsótemetőben kezdődött feltárásánál.
Egy földgyalu segítségével rétegről rétegre “bontották” a parcellát, ahol kb. 35-50 cm mélyre jutva remélhették, hogy rábukkannak a csontokra. De 60 cm mélyen sem kerültek elő, így a másik két parcellánál folytatják a keresést.
Az eseményen jelen volt, többek között dr. Vekov Károly történész, a Szoboszlay-per és a háttér legavatottabb ismerője, vagy a kivégzett Lukács István fia.
Egyébként Vekov segítségével végezték el magyarországi szakemberek az úgynevezett “talajszkennelést”, amely bizonyos anomáliákat mutatott ki a három parcella talajszerkezetében, ezért gondolták, hogy ezek rejthetik a tömegsírt. A helyszínen felmerült, hogy a kiásott parcelláknál a későbiekben újabb szkennelésre lenne szükség.
Az Alsótemetőben csupán egy akkori rendőr vallomása alapján kezdtek kutatni, hisz nyilván sehol nem regisztálták az elhantolást. Miközben tovbábbi négy helyszín is felmerült.
A Temesvári Katonai Bíróság ügyészei ma bűnvádi eljárást indítottak, mert szerintük még életben vannak olyanok, akik a törvény előtt felelhetnek a Szoboszlay-perben született ítéletekért, a kivégzések végrehajtásáért stb. A vád gyilkosság és emberiség elleni büntett.
Az aradi Alsótemetőben a munkálatokat kommunizmus büntetteit vizsgáló országos intézet (IICCMER) koordinálja.
Az exhumálást vezető Gheorghe Petrov nyilatkozott röviden és lényegre törően a jelen lévő újságíróknak:

Categories: Aktuális, Slider