Képességvizsga: több az ötös átlag alatti és a színtízes

Képességvizsga: több az ötös átlag alatti és a színtízes

Kétszer többen kaptak színtízes átlagot a nyolcadikosok idei országos képességfelmérő vizsgáján, mint a tavalyin, de jelentősen nőtt azoknak az aránya is, akik az ötös átlagot sem érték el – mondta csütörtökön Ligia Deca tanügyminiszter, akit az Agerpres idézett.

Deca tájékoztatása szerint idén a vizsgázók 23,8 százaléka nem érte el az 5-ös átlagot, míg tavaly 17,7 százalékos volt ez az arány.

A képességfelmérő vizsgán Bukarestben volt a legmagasabb a részvételi arány (98,9%), Olt megyében a legalacsonyabb (88,4%).

Míg 2021-ben 132, 2022-ben 221 nyolcadik osztályt végzett tanuló kapott mindenből 10-est az országos képességfelmérő vizsgán, addig idén 429-re nőtt a számuk.

Ugyanakkor a tavalyi 17,7 százalékról 23,8 százalékra nőtt azok aránya, akik nem érték el az 5-ös átlagot. ‘Ez nem jelenti azt, hogy ezek a gyerekek nem járhatnak gimnáziumba, vagy nem választhatják a szakiskolákat, mivel az oktatás a 12. osztályig vagy a szakiskola végéig kötelező” – mondta a miniszter.

Deca emlékeztetett, hogy az óvások utáni végleges eredményeket július 4-én teszik közzé, ezt követi a gimnáziumi helyek elosztása a vizsgán elért eredmények függvényében.

Az 5-ös alatti átlagok arányának megnövekedése kapcsán azt mondta, nem elég a képességfelmérő vizsga után szembesülni a tanulásbeli hiányosságokkal, ezért az új közoktatási törvény előírja, hogy a funkcionális analfabetizmus visszaszorítása érdekében évente felmérik majd a tanulók előmenetelét.

Arra a felvetésre, hogy a gyenge eredmények egyik oka a tanügyi sztrájk is lehet, Deca azt felelte, ezt nehéz megítélni, ugyanis a nyolcadikat végzettek két évet online vagy vegyes rendszerben tanultak a járvány idején, ami szintén befolyásolta fejlődésüket. ‘Nem hiszem, hogy egyetlen tényező okozta ezeket az eredményeket’ – mondta a tanügyminiszter, hozzátéve, hogy a jövőben mindenképpen jobb teljesítményre kell törekedni a képességfelmérőn.

Categories: Aktuális, Slider