Faragó: ideje megszabadulni a műanyag zacskóktól

Faragó: ideje megszabadulni a műanyag zacskóktól

“A parlament felsőháza egyöntetűen megszavazta a 249/2015-ös törvénynek a műanyag hordtasakok használatára vonatkozó módosítását és kiegészítését. Ebben a kérdésben a döntő a képviselőház, várhatóan nagyon rövid időn belül nálunk is sor kerül a voksolásra. Vagyis, a 720/2015-ös uniós alapelv bekerül a hazai jogrendbe, és 2018. július 1-től tilos lesz a vékony falú, fogófüllel ellátott műanyag hordtasakok, magyarán, a műanyag zacskók behozatala az országba. 2019. január 1-től pedig tilos lesz a forgalmazásuk is” – magyarázta az Aradi Napnak Faragó Péter RMDSZ-es képviselő, a környezetvédelmi bizottság titkára.
Hozzátette, mindez az jelenti, hogy a kereskdelemből végre eltűnnek a műanyag zacskók, helyüket a papír alapúak veszik át, amelyek lebomlanak, ezáltal csökken a környezetszennyazési teher az országban.
A környezetvédelmi minisztérium már idén májustól köteles lesz jelenteni az Európai Bizottságnak a felhasznált műanyag zacskók mennyiségét, azt, hogy milyen felvilágosító kampányt szerveznek a kereskedők, a lakosság számára.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider