Battonyán 150 éves Jézus-szobrot hoztak elő a templom raktárából

Battonyán 150 éves Jézus-szobrot hoztak elő a templom raktárából

Battonyán több mint 80 év után visszakerült a Szentháromság Plébániatemplomba az egykori Öregtemplom Jézus Szíve mellékoltárának majd 150 éves tiroli faszobra, adta hírül a beol.hu. Bajnai István kanonok szerint a Jézus Szíve-szobor Grödenben, Josef Runggaldier műhelyében készült 1850-70 között és az Öregtemplom egyik mellékoltárát díszítette. A templom átépítésekor került ki onnan, majd a templom raktáraiban kallódott.

– Az értékes szobor szinte tökéletes állapotban van. Kisebb sérüléseit nem pótoltuk, hogy teljes, régi szépségében állhasson új helyén, mostani templomunk egyik jól látható szegletében – fogalmazott Bajnai a közösségi oldalán.

Bajnai István kanonok a lapnak elmondta, a szobor Grödenben készült, Josef Runggaldier műhelyében, az 1850 és 1870 közötti időben. A megrendelője valószínűleg dr. Loechner János Vendel esperes-plébános volt. A szobor ebben az időben került a battonyai Öregtemplomba.

A battonyai szobor több, mint 80 évig kallódott a templomi raktárakban.

– A liturgikus előírások tulajdonképpen szabályozzák, hogy egy templomban egy szentnek – lehetőleg – csak egy-egy szobra, vagy képe legyen elhelyezve. Ennek a szobornak azonban jelentős az anyagi, a művészi és spirituális értéke is, ezért nem hagyhattuk, hogy továbbra is kallódjon. Most jött el az ideje az „értékmentésnek”. Egy, a templom nyugati kereszthajója ajtajánál álló, ám évtizedek óta nem használt márvány/műmárvány szenteltvíz-tartót használtunk fel szobortalapzatnak, amelyre egy újonnan csiszolt kör alakú vörös márvány lap kerül, s erre állítottuk fel a Jézus Szíve-szobrot, a templomhajó bal oldalán, a Szent Antal-szobor közelében – sorolta a kanonok a helyreállítás részleteit.

Fotók: beol.hu

Categories: Főoldal-5, Környékünk