Szélesre tárt tündérkapuk a Békéscsabai Jókai Színház

Szélesre tárt tündérkapuk a Békéscsabai Jókai Színház

A Tamási Áron-emlékévhez kapcsolódva, november 23-án mutatja be a Kossuth-díjas székely – magyar író Ördögölő Józsiás című mesejátékát a Békéscsabai Jókai Színház. Az előadást Koltay Gábor Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész rendezésében láthatja a csabai közönség. A darabban elhangzó dalokat a Kossuth-díjas énekes – gitáros, Szarka Gyula komponálta.

A teátrum immár a negyedik Tamási-művet viszi színre. Seregi Zoltán igazgató úgy fogalmazott: eddig „mind bejött”, reméli, hogy az Ősvigasztaláshoz, az Énekes madárhoz és a Vitéz lélekhez hasonlóan az Ördögölő Józsiás is sikeres lesz. Seregi Zoltán elmondta azt is, hogy a darabot a Lázár Ervin-program keretében több éven keresztül kívánja játszani a színház az ötödik osztályos tanulók számára. „Ez egy olyan erős tartalmú és olyan erős látványvilágú mese, amely elvarázsolhatja, és a későbbiekben is itt tarthatja a fiatalokat” – fogalmazott az igazgató.

A történet Tündérországban játszódik, ahol az öreg király, Lámsza lovagi tornát hirdet. A győztes nem csak a trónt és a koronát nyeri el, hanem Jázmina hercegnő kezét is. A kérők közül a legjobb jelölt, Józsiás annak rendje és módja szerint nyer. A népmesék hagyományai alapján hőseink boldogan élnének, míg meg nem halnak, csakhogy a „második helyezett” kérő, Bakszén, az ördögkirály fia nem hagyja annyiban a dolgot, és elkezdődik a harc a hatalomért.

Koltay Gábor a színpadi átirat készítője és a mesejáték rendezője hangsúlyozta, hogy nemcsak az értelemre, de az érzelmekre is gazdagon motivált, jól átélhető az előadás. Arra ösztönöz, hogy megpróbáljunk egy szebb, becsületesebb, tisztességesebb világot teremteni magunk körül. A rendező elmondta azt is, hogy a darabban hangsúlyosan van jelen egy hatalmas székely kapu, amelyet Tündérország öreg királya és az új király, Józsiás mindig nyitva tart a nép előtt; a hatalomra törő Bakszén, az ördögök hercege azonban becsukja azt, mert úgy véli: ha az emberek nem tudnak érintkezni, akkor a gondolatok sem tudnak terjedni. Ugyanis – „A nyitott kapun keresztül nem csak az emberek, de a gondolatok is szabadon tudnak közlekedni. Isten ments, hogy a kapu zárva legyen, azaz a világtól és az emberektől elzárkózva éljünk elefántcsont tornyunkban. Attól nem fog előre menni a világ” – fogalmazta meg a darab egyik leghangsúlyosabb képét, fő mondanivalóját Koltay Gábor.

A főbb szerepekben Bartus Gyulát, Puskás Dánielt, Földesi Ágnes Villőt, Tege Antalt, Tomanek Gábort és Nagy Erikát láthatja a nagyközönség. A darabban közreműködnek a Viharsarok Táncszínház táncművészei.

A Békéscsabai Jókai Színház sajtóközleménye

Categories: Főoldal-5, Környékünk