A Szentpéteri Pincészet borkóstolója

A Szentpéteri Pincészet borkóstolója

November 27-én, pénteken, 19.00 órától Szentpéteri Attila, a Szentpéteri Pince borásza és tulajdonosa kóstolója lesz Aradon a Tulipánban.
Néhány szó a borászatról:

“Az egykori élvonalbeli labdarúgó, Szentpéteri Attila elsősorban agrármérnöknek tekinti magát. Kiskőrös központjában van egy jól menő növényvédelmi szaküzlete 1994 óta, ez a bázis. A nagyszülők és a szülők hatására kezdett borászkodni, hamar rájött viszont, hogy elég nagy a nem tudás halmaza a tudáséhoz viszonyítva. Elvégezte a Corvinust, Kállay, Janky és Pásti professzoroktól tanulta a szakmát, „ így ez a vonal szépen kitisztázódott, sok minden a helyére került.” Ma már 35 hektár szőlőterületük van, Attila fia Attila már a Soósba járt Budafokon, aztán a Corvinusra, ugyanúgy a Jankyék keze alatt, sőt mesterképzésre is oda szeretne menni. 1989 óta készítenek bort, de a családban elsőként ez a generáció foglakozik minőségi borkészítéssel. Anno a nagyapák kezdték, a családi asztalon mindig volt ezerjó vagy kadarka. „Az apósommal, Józsi papával együtt vásároltuk meg a jelenlegi pincénket is, vele kezdtük el a borkészítést.”
Ez a pince röviden szólva: európai igényű. Patikatiszta, rendezett, átgondolt. Meg is van az alapja a komoly értékek létrehozásának. Mivel a gazda elsősorban növényvédő, az sem meglepetés, hogy hibátlan alapanyag jut be a pincébe. Itt pedig nem rontják el azt, amit a Teremtő teremtett. Nagyon szép, kimunkált, zamatos, izgalmas, emlékezetes borok születnek itt.
Szentpéteriék elkötelezett hívei az alföldi dűlőszelekció gondolatának. Van mire építeniük, hiszen legjobb szőlőik azon a Csábori-Kétsoron teremnek, épp Kiskőrös és Soltvadkert határvidékén, ahol jelentős borászok nevelik az ültetvényüket.” ( http://www.elitbor.hu/ )

A kóstoló sor a következő:

1. Chardonnay 2015 (száraz fehér)
2. Generosa 2015 (száraz fehér)
3. Cserszegi fűszeres 2015 (száraz fehér)
4. Irsai olivér 2015 (száraz fehér)
5. Néró rosé 2015 (száraz rosé)
6. Cabernet sauvignon 2013 (száraz vörös)
7. Késői szüretelésű rajnai rizling 2013 (félédes fehér)

A borok mellé lesz étel is.
Beugró 50 lej.
Részvétel csak előzetes regisztráció alapján.
Regisztrálni lehet eail-en (schmak@araditulipan.eu) vayyfonon ( 0722 242 877 ).

Schmak András

Categories: Életstílus, Főoldal-5