Matúz András képzőművész döbbenete a nagylaki templomban

Matúz András képzőművész döbbenete a nagylaki templomban

A nagylaki római-katolikus templom freskóinak felújítását a Csiky Gergely Főgimnázium egykori diákja, a Temesvári Iparművészeti Egyetem szobrász-restaurátor szakának végzőse, a jelenleg Budaörsön élő Matúz András végzi. “Beszélgettünk az atyával, ne haragudjon, mondta, kérdezném, hogy az önök családjában ki volt, aki a templomokban tevékenykedett. Hát, édesapám rádiókat, bronzcsillárokat, gurblis lemezjátszókat készített, erősítőket, nem tudok róla, válaszoltam. Erre megkér, jöjjek csak közelebb, itt a tabernákulum ajtaja, nézzem már meg, mi van lent a sarokban. Most is összeszorul a szívem, látom, ott van édesapám címere, a cégcímer, írja rajta Matúz. Képtelenség kifejezni az érzést, ami átfutott rajtam, látva a csodálatos ötvösmunkát” – mesélte az Aradi Napnak.
Matúz András idén májusban kezdte a munkát a nagylaki templomban, és arról, amit ott talált, az előző restaurálások kivitelezéséről “hivatalosan” csak annyit mondott: nem akarok senkit megsérteni, inkább ne beszéljünk róla.
– Körülbelül öt réteget szedtem le a Szentháromság-képről, amíg megjelent a régi festmény, én pedig csak ott dolgoztam bele, ahol megsérült. Megjegyzem, a restaurálás nem átfestés. A továbbiakban lemárványoztam az oszlopokat, a magyar és szlovák feliratokat learanyoztam.
A képzőművész szerint, sajnos a salétrom most nagy úr a templomban, megoldásra váló feladat.
Ami pedig a munkáját illeti, kijelentette: “Engem a Jóisten kiválasztott, mert nem az csinálom amit szeretek, hanem amit imádok”.

(irházi)

Templomképek: Matúz András felvételei

Categories: Aktuális, Slider