A 130 éves pécskai templom búcsúját ünnepelték

A 130 éves pécskai templom búcsúját ünnepelték

Az idei pécskai templombúcsú előestéjére meghirdetett kulturális program a tervezettnek megfelelően zajlott le, csak egy rövid zápor kényszerítette ideiglenesen a sátrak alá a nézőket.
A műsort a téren keresztül a színpadhoz vonuló kisiskolások nyitották meg. A 2-es számú Általános Iskola elemi osztályos diákjai mesejátékot adtak elő pedagógusaik betanításában, amelyben a fáktól kezdve, a manókon és tündéreken át a virágokig, az erdő valamennyi lakója felvonult.
Őket az aradi Dum Dance Team tánciskola fiatal növedékei követték: a három pár latin és standard táncokat mutatott be profi módon.
A 2-es számú Általános Iskola nemrégiben újraalakult mazsorettcsoportja, Bacsilla Eszter igazgatónő betanításával, mutatott be látványos produkciót, majd pedig a Pécskai Gyermekek Klubjának Ministars és Energy csoportjai táncoltak, felkészítőjük Zágoni Szabó Laura igazgatónő.
Újra a 2-es számú Általános Iskola növendékeié volt a színpad: ezúttal a román felső tagozatos diákok adtak elő cigánytáncot.
A táncok sorát a Kocsik Vali vezette pécskai Zumba-csoport pörgős műsora zárta, a lányok ezúttal is tele voltak energiával.
21 órától lépett fel az est sztárvendége: Solymosi Tóni. Az egykori Express együttes frontembere és zenekara nosztalgiázásra invitálta a idősebbeket, a fiatalabbak pedig megismerhették slágereit.
A színpad előtti és a sátrak alatti padok is megteltek a koncert kezdetére, utána pedig sokan a téren maradtak beszélgetni, fogyasztani a szabadtéri diszkó idejére is.

Ünnepi szentmise és néptánc

A Szentháromsági Vasárnapi ünnepi szentmisére megteltek a templom padjai pécskai, környékbeli és a főcelebráns ft. Czank Gáborral érkező, egy busznyi gyomaendrődi hívekkel.
A templombúcsú megszervezését támogató polgármesteri hivatal és helyi tanács képviseletében jelen volt Antal Péter polgármester és több tanácsos, de részt vett Faragó Péter RMDSZ-es parlamenti képviselő is.
A tornyai származású gyomaendrődi plébános prédikációjában kiemelte: a pécskai hívek ősei azért építették fel 130 éve a katedrálishoz méltó új templomukat, hogy ne csak nagyobb ünnepekkor, hanem minden vasárnap megteljen, majd felolvasta a templom felszentelésére íródott helyi imát, amely még megtalálható néhány idős pécskai régi imakönyvében.
Ft. Czeglédi Ferenc plébános megköszönte a jelen lévő paptestvéreknek, köztük ft. Király Árpád marosi főesperesnek és a pécskai származású ft. Kocsik Zoltánnak, a temesvári Gerhardínum Római Katolikus Líceum spirituálisának.
Az ünnepi szentmisét követően, 19 órától vette kezdetét a népzenei és néptáncműsor. Elsőként a helybeli Búzavirág Néptáncegyüttes óvodásokból álló Bojtocska csoportja lépett fel. A meghívottak sorát a kisperegi Napraforgó nyitotta meg a lányok táncával, majd párban folytatták. Utánuk a pécskai elemi iskolásokból álló Kis Boglárka táncosai szórakoztatták a közönséget, majd pedig a majláthfalvi Százszorszép tánccsoport.
A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület citerásai népdalcsokrot adtak elő, utánuk a
a simonyifalvi Leveles néptánccsoport, majd újra a majláthfalviak léptek fel.
A műsor utolsó felében a helybeli táncosoké volt a főszerep: a Nagyboglárka után a Búzavirág táncolt, őket a helybeli román Păstrătorii Tradiției néptánccsoport követte, majd újra a Búzavirág Néptáncegyüttes legnagyobbjai szórakoztatták a nagyérdeműt.
A népzenei és néptáncműsor után utcabál következett, ahol Nagy Zsolt zenélt és énekelt éjfél utánig.
A templombúcsút a Kolping Család és az Egyháztanács szervezte, Pécska Város Polgármesteri Hivatalának és a helyi tanácsnak a támogatásával.

Sinka Pál

Szentmise

2-es iskola elemistái

2-es iskola mazsorettei

Bojtocska

Búzavirág

Pécskai citerások

Dum Dance Team

Gyermekklub

Kis Boglárka

Kisperegi Napraforgó

Solymos Tóni

Zumba

Categories: Aktuális, Slider