Tájékoztató Pécskán: pályázati lehetőségek a vidék számára

Tájékoztató Pécskán: pályázati lehetőségek a vidék számára

Csütörtökön Pécskán tartott tájékoztatót a kusza nevű Alsó-Maros Ártér Helyi Kezdeményező Csoport Egyesület (GAL Lunca Mureşului de Jos). A GAL-ok, országos szinten a vidékfejlesztés – beleértve a kisgazdaságokat is – motorjai kell legyenek, ám ehhez kormányzati szintről egyelőre vajmi kevés támogatást kapnak, így már előfordult, hogy egyesületi tag-vezető saját házára vett fel hitelt, hogy elindítsanak egy projektet.
Ma elhangzott, a pécskai székhelyű GAL 772 ezer eurós uniós forráshoz jutott, többek között fenntartási és pályázat-népszerűsítési célokra fordítják a pénzt, a hozzá tartozó települések pedig öszesen 3,5 millió euróra nyújthatnak be projekteket: kisgazdaságok létrehozása, falufejlesztés, korszerűsítések, nem mezőgazdasági tevékenységek stb. Várhatóan a kiírás pontos feltételei hamarosan megszületnek, s akkor a települések gyorsan kénytelenek benyújtani pályázataikat. A legtöbb község vezetőiben már körvonalazódott, mit szeretnének.
A vendégeket köszöntötte a házigazda, Antal Péter polgármester is.
Iustin Cionca megyei elnök figyelmeztetett, a GAL-ok jól vigyázzanak szakembereikre, fizessék meg őket, ellenkező esetben átnyergelnek a magánszférába, átviszik ismereteiket.
A tájékoztatót Ilie Cheşa, a GAL elnöke vezette, részt vett még, többek között Marinela Petran, a GAL egyik vezetője és alapítása óta lelke, Adrian Nogea (megyei tanács), Emil Gavrilă, a dévai menedzsment iroda részéről, de ott volt Korondi Józsa Erika kisiratosi és Kovács Imre peregi polgármester is, a különböző, a GAL-ok működéséhez köthető állami intézmények képviselői.

(Vezető fotón: Antal Péter, Emil Gavrilă, Ilie Cheşa, Iustin Cionca, Adrian Nogea)

Categories: Gazdaság, Slider