Kezdődik az aradi pszichiátria „doktormengeléjének” pere

Kezdődik az aradi pszichiátria „doktormengeléjének” pere

„Negyven éve hallja a hangokat, hogy ugorjon le, mégsem tette meg eddig” – mondta korábban dr. Delia Podea, az aradi pszichiátria igazgatója egy tanunak (vélhetően rezidens orvosnak, vagy nővérnek – szerk.megj.), akinek a vallomása szerepel a vádiratban. A meg nem nevezett tanú így folytatta: „Ugyanezen a napon a beteg, aki az udvari épületben tartózkodott, felment a lépcsőkön az emeletre, a korlát kb. 2,5-3 méter magasan volt, s levetette magát. Azonnal a temesvári kórházba szállították, ahol gerinctörést állapítottak meg”.
Az ügyészség Aradon lezárta a nyomozást az Aradi Nap által is megírt gyógyszerkísérleti botrányban, s hamarosan kezdődik a május végén előzetes letartóztatásba helyezett dr Delia Podea pere.
Arad mellett Bukarestben, valamint Konstanca, Dolj és Kolozs megyében is tartott házkutatásokat orvosi rendelőkben, gyógyszerforgalmazó cégeknél, kórházakban a rendőrség, miután kiderült, hogy egy bűnözői csoport, gyógyszerkísérletek idején klinikai teszteredményeket, a kísérleti alanyok beleegyező nyilatkozatait hamisították. A gyógyszer-tesztek pszichiátriai kezelésekhez kidolgozott készítményekkel folytak, ami egyébként kötelező, mielőtt a gyártó piacra dobhatja az új terméket.
Az orvosok, a rendőrségi vád szerint a klinikai tesztek teljes dokumentációját meghamisították, főként a kísérletben önként részt vevők kórlapjait, a gyógyszer hatásait, mellékhatásait stb. De, amint említettük, több személy esetében a teszteken való részvételhez adott beleegyező nyilatkozatokat is meghamisították. Előfordult, hogy olyan pszichés betegeknek is beadták a kísérleti gyógyszert, akik nem szenvedtek abban a kórban, amelynek kezelésére a gyógyszer elkészült.
Vagyis, visszatérve Aradra, dr. Delia Podea, megfélemlítve a rezidens orvosokat, nővéreket – ezekre mind létezik tanuvallomás – amolyan „dr. Mengeleként” végzett gyógyszerkísérleteket a pszichiátrián. Ami furcsa módon a nyilvánosságra hozott vádpontokban nem szerepel: melyik gyógyszercégek fizették a tesztelést, kik adták a gyógyszereket, hisz ezeket nem Podea doktornő szerezte be. És vajon mennyi pénzt kapott arra, hogy „mengeléskedjen”, szemet hunyjon a legális gyógyszerkipróbálási előírásokon?
Kiderült, hogy a teszteredményeket meghamisították, kicserélték olyan személyek vizeletére-vérmintájára, akik nem is vettek részt a kísérletekben. Vagy a tesztelés előtti mintákat adták a gyógyszergyár(ak)nak. Mindezt, dr. Podea és bűntársai nyilván nem ingyen végezték, látható, hogy neki olyan eredményeket kellett produkálnia, amilyeneket a gyógyszergyártó megrendelt.
A nyomozati anyag szerint Delia Podea arra (is) kényszerített rezidens orvosokat, hogy meghamisítsák a betegek vagy hozzátartozóik beleegyezését a gyógyszerek teszteléséhez.
Az már tény, hogy a botrány vastagja Aradon tört ki. Kérdés, valóban itt követték-e el a legtöbb illegalitást, vagy Podea volt a legügyetlenebb és legkapzsibb?
Amennyiben a nyomozás, a perek itt megrekednek, mindenki levonhatja a következtetést.
Vallomás a peranyagból, női hang: „Ugyanúgy, nem tudom milyen kísérletben volt benne. Üvöltözött a pincében, az ördög sem nézett rá, és meghalt a pincében”.

(irházi)

 

Fotó: az aradi pszichiátria

Categories: Aktuális, Slider