Szórvány Kulturális Karavánt indít az Aradi Kamaraszínház

Szórvány Kulturális Karavánt indít az Aradi Kamaraszínház

Tizenegy állomásos Szórvány Kulturális Karavánt indít az Aradi Kamaraszínház április 8-án a Magyar Kormány – Nemzetpolitikai Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósuló program keretében. Színházunk Arad megye 26 magyarlakta szórványtelepülésének bevonásával 11 helyszínre (Kisjenő, Pécska, Kisiratos, Majláthfalva, Kispereg, Simonyifalva, Nagyzerind, Ágya, Nagyiratos, Zimándújfalu, Arad) juttatja el Móricz Zsigmond A Zördög című három egyfelvonásos darabaját, illetve Szente Vajk – Gulyás Levente: A kolozsvári bíró zenés mesejátékot, valamint kínál interaktív foglalkozást a gyerekeknek és táncházat a felnőtteknek.
Az „Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván” néven indított előadássorozat, amelyet a Magyar Kormány támogat a Nemzetpolitikai Államtitkárságon, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül, és amely kezdeményezésnek partnere az RMDSZ, a színházunktól távolabb élő, a kultúrához és színházi előadásokhoz csak nagyon ritkán hozzáférő emberekhez szeretnénk eljuttatni az anyanyelvi kultúrát.
Tizenegy állomásunkon, ahová minden esetben a környező településekről is várjuk a nézőket, a színház, a népzene és néptáncművészet ágaiból összefonódó kulturális napot kínálunk minden korosztálynak. Az iskolásokat délelőtt A kolozsvári bíró című gyerekelőadásra várjuk, amelyet a szintén nekik szóló interaktív színházi műhely, illetve gyerekfoglalkozás követ Tege Antal, színész-rendező vezetésével. A foglalkozáson a legkisebbek betekinthetnek a szakma sajátosságaiba és aktívan részt vehetnek a jelenetek eljátszásában, szereplők megformálásában. A nap folytatásaként, koraeste a felnőtt nézőket Móricz Zsigmond három pajzán egyfelvonásos paraszttréfájából – A Zördög, Dufla pofon, Lélekvándorlás – létrehozott produkcióra várjuk. A vajdasági gyűjtésből származó autentikus népmesékkel színesített A Zördög című felnőtt előadást, a szabadkai Juhász Zenekar élő zenei játékával, valamint a békéscsabai Tabán Táncegyüttes táncosainak közreműködésével tekintheti meg a közönség. Ez utóbbi előadásunkat, amely egy színes lakodalmi forgatag eseményein keresztül enged bepillantást a korabeli Magyarország, sokszor pajzán jelenetekkel tarkított szerelmi életébe, 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk. Az előadás után a Juhász Zenekar tart táncházat, közreműködik Farkas Tamás és a táncosok.
A Szórvány Kulturális Karaván részeként futó előadások színpadra állításán és a karaván gyakorlati kivitelezésén kívül, a Nemzetpolitikai Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő által az Aradi Kamaraszínháznak eszközbeszerzésre és működésre nyújtott támogatásából, 2019-ben másik két produkció is elkészül. Tapasztó Ernő rendezésében, Kézdi Imola és Harsányi Attila főszereplésével Molnár Ferenc: A Testőr című darabját állítja színpadra az Aradi Kamaraszínház. Továbbá negyedik előadásunkat, amely műfaját tekintve egész estés táncjáték lesz, Varga Miklós előadóművész és a Tabán Táncegyüttes közreműködésével készítjük el. Ez utóbbi két előadásunkat évadunkban tűzzük műsorra, vendég-, illetve fesztiválszereplések folyamán játsszuk majd.
Az Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván két előadásának adatlapja:
A kolozsvári bíró:
Szereplők: Éder Enikő, Katkó Ferenc, Tege Antal, Szabó Lajos
Rendező: Tege Antal
Rendezőasszisztens: Kiss Katalin
Szöveg-zene: Szente Béla, Gulyás Levente

A Zördög:
Szereplők: Éder Enikő, Harsányi Attila, Katkó Ferenc és Tege Antal
Rendező: Tapasztó Ernő
Koreográfus: Farkas Tamás
Díszlet-jelmez: Kiss Katalin
Redezőasszisztens: Fekete Réka
Közreműködik: Juhász Zenekar (Szabadka), Farkas Tamás Örökös Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes táncosai.

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Slider