Lepacsizott az érdekvédő ULALA a CET-tel?

Lepacsizott az érdekvédő ULALA a CET-tel?

Érthetetlen és furcsa öndicséretbe csomagolta a lakó- és tulajdonosi társaságokat tömörítő, a szolgáltatókkal szemben érdekvédő szerepet betöltő szövetség (ULALA), hogy módosították a hőszolgáltató CET H-val kötött keretszerződést, s a lakótársulásokkal megkötendő új szerződések a fogyasztók számára előnyös kitételeket tartalmaznak. Az ULALA ki is emel néhányat az újdonságokból, ám ezeknek egyike sem válik a hétköznapi „blokklakó” előnyére, sőt. Például, az új szerződés kiköti majd, hogy a CET H akkor is számlázhat hőfogyasztást (meleg víz, fűtés), ha a mérőműszerek hibásak, s ezt bejelentették a lakótársulások. Másik negatívum, hogy bármi történhet, a CET H akkor is számláz egy minimális fogyasztást. Az ULALA szerint előrelépés, hogy a szolgáltató a jövőben 55-60 C-fok közötti hőmérsékleten küldi a meleg vizet, de arról nincs szó, mi van, ha a víz mégsem éri el a minimális 55 C-fokot a fogyasztó csapjánál? Miért fizet a fogyasztó meleg vizet, a harmadikon, hatodikon stb., ha neki hosszú percekig, akár fél óráig is csorgatni kell a vizet, amíg felér a meleg? A melegebb meleg vízben rejlő trükk, hogy a CET H még drágábban számlázhatja majd, s lakók kénytelenek lesznek a hideget is meleg víz árában fizetni. Mint eddig.
S mit vállal a CET H, ha nem teljesíti a feltételeket? Gyakorlatilag semmit, viszont ígéri az új szerződésekben, hogy például, az árdrágulásról idejében értesíti a fogyasztókat.
Egyébként tavaly százával kapcsolták le magukat az aradiak a központi hőszolgáltatásról, s erre még, sok esetben engedélyt sem kértek: jelenleg ugyanis kevesebbe kerül a büntetés az önkényes levágásért, mint ha az ember végigjárná a hivatalos utat és úgy próbálna megszabadulni a CET-től.

Categories: Aktuális