Beszáll a város a homlokzatfelújításokba

Beszáll a város a homlokzatfelújításokba

Az erre vonatkozó határozat-tervezetről ma beszélt sajtótájékoztatón Călin Bibarţ megbízott polgármester. A tervezet részleteiben a várható januári megszavazásig még módosulhat, a lényeg azonban, hogy a polgármesteri hivatal városképi fontosság, érték, hely, állapot alapján pontozza az épületeket, és a tulajdonosok pályázhatnak arra, hogy a hivatal beszálljon a költségekbe.
Ehhez majd kérelmet kell benyújtani és helyi büdzséből a homlokzatfelújítási költség maximum 20%-át fizetné a város, viszont a fennmaradó 80%-ot – amennyiben igénylik – 5-10 évre meghitelezné. Bibarţ ma hangsúlyozta, ennek a tervnek semmi köze a lepukkant homlokzatú házak tulajdonosainak már kiküldött, vagy a jövőben kiküldendő adóemelési értesítésekhez, mert az a pénzügyi törvény része.
A város kizárólag román állampolgárok tulajdonát képező ingatlanok homlokzatfelújítását támogatja, a szerkezeti, statikai problémák megoldására nem adnak pénzt. A majdani pályázatokhoz a tulajdonosok fizette dokumentációt kötelező mellékelni.
A rendelkezésre álló összeg majd a költségvetés elfogadásakor derül ki, Bibarţ szerint 2020 közepén rajtolhat a program. De azt is elmondta, fő cél azoknak az épületeknek a tatarozása, amelyekben a város résztulajdonos, és első helyen a Csanádi Palotát emelte ki.

Fotó: Csanádi Palota

Categories: Aktuális, Slider