Székely cég rekordja segítheti elő a drónforradalmat

Székely cég rekordja segítheti elő a drónforradalmat

Lebegési rekordot döntött egy székely cég drónja, amellyel nem csak a rekordok könyvébe kerülhetnek be, de a drónok kereskedelmi használatának is lökést adhatnak, hiszen például a házhoz szállítás megvalósítását – a jogszabályi akadályok mellett – a drónok rövid lebegési ideje korlátozza.

A világcsúcsot tartó amerikai Forrest Frantz mérnök drónjának 99 perc 23 másodperces lebegési rekordját döntötte meg ma délelőtt Csíkszentsimonban a Spider Drone Security nevű cég drónja, amit Bustya Attila csíkszeredai mérnök tervezett. Az új rekord 2 óra 6 perc. „A drónok széleskörű használatának legnagyobb akadálya, hogy korlátozott ideig lehet őket a levegőben tartani, hiszen minél messzebb repülnek, annál nagyobb az energiaigényük, amiket csak úgy lehet kielégíteni, ha súlyukat növelve, minél több akkumulátorral látják el őket. Azonban a súly növelése az energia felhasználásukat is növeli” – magyarázza Bustya, hogy miért van még mindig csak kísérleti fázisban a drónok használata olyan területek, mint például a házhoz szállítás.
A cégben résztulajdonos az Igazi Csíki Sört gyártó Lénárd András is. „Ezeket a drónokat itt gyártjuk Szentsimonban, az alkatrészek több mint fele saját gyártású, mélysejtes technológiával, 3D nyomtatóval, fröccsöntővel és karbonszálas CNC géppel készülnek” – mondta Lénárd. A cégnek jelenleg 14 olyan újítása is van a dróntechnológia területén, amelyek már a szabadalmazási fázisban vannak. “Érdekesség, hogy most 17 órával a repülés előtt kaptuk meg a vállalat Aircraft Manufacturer bizonyítványát, valamint a külterületre szóló felszállási engedélyt. Tudni kell ugyanis, hogy Romániában ezeket az eszközöket úgy kezelik, mint egy repülőgép, ezért repülőgép-regisztrációra van szükség” – magyarázta Lénárd.
A rekordkísérlet célja, hogy a startup drónjai a nemzetközi figyelem középpontjába kerüljenek, és a technológia korlátok feloldásával nem csak a drónok széleskörű használatának lehetőségét segítsék elő, de a jogszabályi háttér megalkotására való igényre is felhívják a figyelmet.

(hvg.hu)

Categories: Gazdaság, Slider