Az alelnök megmondta, miért drága az energia

Az alelnök megmondta, miért drága az energia

Az energiapiaci válságot az okozza, hogy jelenleg a kereslet nagyobb, mint az olcsó kínálat – jelentette ki Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke csütörtökön egy szakmai konferencián.

Az Agerpres híre szerint a szakember elmondta még, hogy a válság a kereslet és a kínálat közötti egyensúly megteremtésével oldható fel. Az árak csökkenéséhez szerinte két út vezet: az egyik az olcsó energia kínálatának a növelése, a másik a kereslet csökkentése. Ez utóbbi az energiahatékonyság növelését vagy legalábbis a pazarlás megszüntetését jelenti.

“Nincs feltétlen szükség kifinomult beruházásokra az energiahatékonyság terén, és nem kell új megoldásokat kitalálnunk. Az első lépés az lenne, hogy megszüntessük a pazarlást az otthonunkban (…), a közintézményekben és a vállalkozásoknál egyaránt” – magyarázta.

Nagy-Bege Zoltán elmondta, hogy már évek óta zajlik a teljes energialánc digitális átalakulása, ami a folyamatok egyszerűsítéséhez és a költségek csökkentéséhez vezet.

Az ANRE alelnöke emlékeztett arra, hogy a városok nagy áram-, hőenergia-, földgáz- és üzemanyag-fogyasztók, ezért üdvözlendő minden olyan helyi szintű energiahatékonysági intézkedés, amely a pazarlás vagy a fogyasztás csökkentéséhez vezet. 

Magyarországgal ellentétben Romániában az is előny, hogy az ársapkás áram vagy földgáz nincs fogyasztási limithez kötve.

Categories: Gazdaság, Slider

Write a Comment

<

Nem vagyok robot : *