A budapesti Jankó házaspár előadása

A budapesti Jankó házaspár előadása

Érdekesen hozott össze a sors a névrokonommal.  A Duna TV Térkép c. műsorában egyszer én is szerepeltem. Ott figyelt fel rám a budapesti Jankó András, és a szerkesztők segítségével fel is vette velem a kapcsolatot. Érdekesség, hogy a szerkesztő is Jankó (Anita, szabadkai születésű, s tavaly szeptemberben már járt Aradon is). Amikor az első alkalommal kezet fogtunk, el se engedte a kezemet, hanem megfordította és megnézte a tenyérrajzaimat, és azt mondta: ,,Nem vagyunk vérrokonok, de azért barátok lehetünk, és rokonoknak is tarthatjuk magunkat”.
A beszélgetések közben rájöttünk, hogy vérrokonság nélkül is sok mindenben hasonlítunk egymásra, pl. a hobbijaink is ugyanazok, és hogy a budapesti Jankó család is aradi eredetű. Végül is annyi kapcsolatot találtunk a házaspár ősei és városunk között, hogy úgy éreztem, ezek a dolgok mást is érdekelhetnek, s így elhatároztuk, szervezünk egy találkozót az aradiakkal.
Névrokonom nagyapja Jankó Gyula, Aradon a Fa- és Fémipari Szakiskola igazgatója volt, és az Aradi Ipartestület elnöke, de 1913 óta a budapesti Iparművészeti Iskolában is tanított, 1918-ig, amikor úgy döntött, hogy egész családjával átköltözik Magyarországra. Már Aradon is készített képzőművészeti alkotásokat, amiből kettőt Ujj János is megemlít az „Emlékhelyek és emlékművek Arad megyében” c. könyvében. De a fő műve, ami még most is köztéren áll Budapesten, a Margit-szigeten, az a Zenélő kút. Erről, de még sok minden másról is fog beszélni a budapesti Jankó András.
Felesége, Jankóné Pajor Ildikó a család egy másik őséről, üknagybátyról, a vértanú halált halt Hruby Gyuláról, az 1848–49-es szabadságharc huszár őrnagyáról, Görgey szárnysegédjéről fog beszélni. Hruby Gyulát Aradon nagymamája mai Stejarului utcai lakásából vitték el Haynau emberei. Átszállították Temesvárra, a Rögtönítélő Bíróság halálra ítélte, és ki is végezték. De nem csak a hős sorsáról fogunk hallani, hanem a hagyatékáról is, mert minden holmija a nagymamájánál maradt, Aradon. Onnan indultak el: egyenruhája, kardja, levelei világjáró útjukra, hogy végül mégis a Budapesti Hadtörténeti Múzeumban kössenek ki.
Gondolom érdekes előadásokat fogunk hallani. Szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Jankó András,
a Kölcsey Egyesület elnöke

 

(Fotó: az aradi Jankó András, a Kölcsey Egyesület elnöke)

Categories: Életstílus, Főoldal-5