Templombúcsú menyasszony-rablással

Templombúcsú menyasszony-rablással

Több százan gyűltek össze szombat este, a hűs időben, a pécskai piactéren a római katolikus templom búcsújának előestéjén szervezett programra.
Bár az előadás csak 20 órától keződött, a teraszok, árusok már délutántól várták a pécskaiakat, estére pedig meg is teltek.
Elsőként a 2-es számú Általános Iskola I-IV osztályos kisdiákjai szavaltak, énekeltek és táncoltak pünkösdi népszokásokból és tűztáncból álló, kétrészes előadásukban, majd a Kocsik Vali vezette Zumba tánccsoport melegítette be a közönséget a pontban 21 órakor kezdődött Tesók-koncertre.
A két fiatal zenész hamar megtalálta a közös hangot az akkorra már népes közönséggel,  a mulatós zenére jellemző szövegeket fiatalos, elektronikus zenével ötvöző, saját szervezményeikkel.
A koncert végére megjelent a nézőtéren egy kissebb násznép, akik elrabolták a menyasszonyt a közelben zajló lakodalomból. Bár először nem hitték el, hogy igazi menyasszonyról van szó, a Tesók felhívták a menetet a színpadra, ahol elénekeltek még egy számot a római katolikus templomban aznap délután házassságot kötött és láthatóan jól szórakozó Hlubina Bernadet, immár Poenari Róbertné tiszteletére.
A szombat esti műsor szabadtéri diszkóval folytatódott éjfél utánig.
Teljesen megtelt a pécskai római katolikus templom a vasárnap délutáni ünnepi szentmisén, amelyet a vedőszent, a Szentháromság tiszteletére ajánlottak fel.
Először a Gyomendrődről érkező népes zarándokcsoport vonult be, majd 17 órakor, harangszó közepette érkezett a feszületet hordozó ministránst követően a helybeli Búzavirág néptánccsoport nyolc párja, a ministránsok és a papok.
A misét a pécskai származású gyomaendrődi plébános ft. Czank Gábor mutatta be, ft. Czeglédi Ferenc pécskai plébános, a szintén pécskai származású ft. Kocsik Zoltán ifjúsági lelkész, a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Gimnázium spirituálisa, valamint a szomszédos egyházközösségek plébánosaival együtt.
Prédikációjában Gábor atya példaként elevenítette fel a régi pécskaiak hitét, amelynek legjobb bizonyítéka a gyönyörű templom, annak festményei, szobrai, ablaküvegei.
– Az idősebbek emlékeznek még Nagy (Irha) István bácsira, aki saját festményét adományozta a Máriaradnai bazilikának és eladott a földjéből, hogy elzarándokolhasson Rómába – tette hozzá.
A gyomaendrődi plébános elmélkedésében kitért arra, miként próbálták meg a keresztények az idők folyamán magyarázatot keresni arra, hogyan létezhet egy Isten három személyben. A következtetés kézenfekvő: emberi elménk számára ugyan felfoghatatlan, de hisszük és valljuk. Mert amit megértünk, abban nem kell hinnünk.
19 órától vette kezdetét a néptánceladős, melynek keretében a majláti Százszorszép, a kisiratosi Gyöngyvirág és a citerazenekar, a nagyiratosi Rozmaring, a pécskai Păstrătorii Tradiţiei és a Búzavirág csoportjai (óvodások, Kis- és Nagy Boglárka, valamint a néptánccsoport) szórakoztatták a közönséget.
A 2014-es templombúcsú utcabállal zárult, amelyen a helybeli Romaband szolgáltatta a talpalávalót.

Sinka Pál

 

Categories: Életstílus, Slider