Kelemen Hunor aradi sajtótájékoztatója: “szájba vertek minket”

Kelemen Hunor aradi sajtótájékoztatója: “szájba vertek minket”

A képviselőház szakbizottságában vita nélkül visszadobott, az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosítás volt a központi témája Kelemen Hunor szövetségi elnök ma délelőtti aradi sajtótájékoztatójának. “Szájba vertek minket”, jelentette ki, hozzátéve, hogy természetesen politikailag, nem fizikailag, amikor a kormánykoalíció, a liberálisok leseperték az asztalról a módosító javaslatot, miszerint a közigazgatásban a kisebbségek nyelvhasználatának küszöbét 20-ról 10 százalékra kellene csökkenteni.
Az elnök szerint jelenleg a 20 százalékos küszöb kb.375 települést érint, s amennyiben a román pártok tárgyalnak az RMDSZ-szel, talán “kiegyezhettek” volna 15 százalékban, ami plusz negyven települést jelentet. Vagyis szó sincs, a román médiában szándékosan keltett hisztériának “több ezer település”-ről. A módosítás a szórványvidéket célozta, hisz a Székelyföldön ilyen problémák nincsenek.
Kelemen Hunor megállapította, sajnos 27 évvel a rendszerváltást követően már egyetlen román párt sem hajlandó a dialógusra, mindent erőből akarnak megoldani. Úgy vélte, a román egyesülés centenáriumi évében pozitív üzenetet kellett volna küldjenek a románok, sőt, akár ők maguk is javasolhatták volna a küszöb csökkentését. “Erősödik az ultranacionalizmus, onnan is, ahonnan nem vártuk” – mondta, hozzátéve, újabban minden kormánykudarcnak – bankközi kamat megugrása, autópályák hiánya, üzemanyagár-emelés stb. – a magyarok az okai.
A törvénymódosítás napokon belül a felsőházba kerül, de megjósolhatatlan, mikor kerül a szakbizottság elé.
Kelemen Hunor beismerte, ő közvetített Orbán Viktor és Liviu Dragnea között Románia OECD-tagsága ügyében, s ennek eredményeként Magyarország már támogatja a felvételt.
A sajtótájékoztatón jelen volt Faragó Péter képviselő, megyei elnök, aki szintén a nyelvhasználati küszöböt helyezte bevezetőjének középpontjába.

Categories: Aktuális, Slider