Kisebbségvédelem: háztól házig gyűjti az aláírásokat az RMDSZ

Kisebbségvédelem: háztól házig gyűjti az aláírásokat az RMDSZ

Szerda délután a megyeszékhely Gáj, Kakasváros és Buzsák negyedeiben lakó magyar családokat keresték fel az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének választott tisztségviselői és munkatársai.
Bognár Levente aradi alpolgármester, Szabó Mihály városi tanácsos, Khell Levente gáji kerületi elnök és Siska-Szabó Zoltán, az Eurotrans Alapítvány munkatársa a Kisebbségvédelmi Európai Polgári Kezdeményezéshez (Minority Safe Pack Innitiative) kérte a magyarok támogatását. Ennek lényege, hogy Európa-szerte egymillió uniós polgár aláírását gyűjtsék össze ahhoz, hogy Brüsszelt arra kényszeríthessék, EU-szintű szabályozást alkosson az őshonos nemzeti kisebbségek anyanyelv- és jelképhasználati, oktatási, kulturális stb. jogainak biztosítására, de például azt is kérik, hogy a nemzetközi sportesemények geokódolását feloldják (vagyis külhonban is nézhessék a magyarok a Magyar Televízió sportközvetítéseit a vb-kről, Eb-kről, olimpiákról).
Az Arad megyei RMDSZ-szervezet vállalta, hogy decemberi közepéig hétezer támogató aláírást gyűjt össze. „Valamennyi őshonos nemzeti közösség, így az erdélyi magyarság érdekeit is szolgálja a polgári kezdeményezés. Az igényelt jogok garanciát jelentenének a kissebségi sorsban élő nemzeti közösségek számára az identitás megőrzésére. Az aláírásgyűjtésnek ez a módja pedig lehetőség számunkra, hogy közvetlen kapcsolatba lépjünk a magyarokkal, függetlenül attól, hogy RMDSZ-tagok vagy sem, hiszen valamennyiük érdekét képviseljük a helyi és a megyei tanácsban, illetve a parlamentben” – mondta Bognár Levente aradi városi RMDSZ-elnök.
Az aláírásgyűjtés a napokban folytatódik, de a Minority Safe Pack Innitiative-et az RMDSZ Episcopiei (Batthyány) utca 32. szám alatti székházában, a kerületi és helyi RMDSZ-elnököknél, illetve interneten a jogaink.eu címen is aláírhatják.
A háztól házig való megkeresés során a jövő évi magyarországi országgyűlési választásokra való regisztrációban is segítenek azoknak, akik magyar állampolgársággal is rendelkeznek.

(Az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének sajtóközleménye)

Categories: Aktuális, Slider