Európai minimálbér Romániában: a határidő november 15.

Európai minimálbér Romániában: a határidő november 15.

Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke pénteken azt nyilatkozta, hogy november 15-e az európai minimálbér romániai bevezetésének határideje.

Az Agerpres beszámolója szerint a miniszterelnök Nagybányára látogatott pénteken, ahol a minimálbér alakulásáról kérdezték. Ciolacu azt mondta, tudomása szerint november 15-ei határidővel kell gyakorlatba ültetnie Romániának a minimálbér megszabásának európai irányelveit.

Kérdésre válaszolva azt is elmagyarázta, hogy a mezőgazdasági és építkezési dolgozók minimálbére már most is magasabb, ezért ezek növelése nem tartozik az elvárások közé.

Beszélt arról is, hogy az új bértörvény az országos helyreállítási terv (PNRR) egyik követelménye, és ezt a fenntarthatóság és kiszámíthatóság ismérveinek tiszteletben tartásával kell kidolgozni, “csomagban” az adóreformmal, a közigazgatási átszervezéssel és a közszféra reformjával.

“Elmúlt az idő, amikor hirtelen felindulásból jött döntéseket hoztunk, szerencse, hogy túléltük azokat” – fogalmazott Marcel Ciolacu.

November még messze van, annyi viszont biztos, hogy július 1-től a bruttó minimálbér 3.700 lejre emelkedik.

Categories: Gazdaság, Slider